Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kräver hårdare tag mot asylsökande – föreslår avgift för asylansökningar

Från 2019
Donald Trump talar med den samlade presskåren under ett besök vid USA:s södra gräns.
Bildtext Donald Trump under ett besök vid USA:s södra gräns.
Bild: All Over Press/SHAWN THEW

USA:s president Donald Trump får kritik för att göra läget svårare, inte bara för de som kommit olagligt till landet, utan också för de asylsökande som har skäl att vara i USA.

President Trump har gett immigrationsmyndigheterna skärpta krav gällande asylsökande.

Han vill bland annat att man ska införa en avgift på asylansökningar och att de som har kommit över gränsen olagligt ska ha begränsade möjligheter att jobba i landet.

Enligt Trumpadministrationen tar man till de här åtgärderna bland annat för att förstärka asylansökningsprocesserna och för att motarbeta att systemet utnyttjas.

Enligt Trump ska de nya direktiven verkställas inom 90 dagar.

Även en liten avgift kan vara oöverkomlig

Kritiken har inte låtit vänta på sig.

De nya direktiven skulle innebära stora förändringar i asylprocessen.

Migrationsmyndigheterna påpekar att det skulle krävas omfattande förändringar i regelverken vilket kan ta flera månader att verkställa.

Det ifrågasätts också om man kan kräva en avgift av personer som flyr fattigdom eller har lämnat alla sina ägodelar efter sig när de lämnat sina hem.

– Även om det bara är en liten avgift kan den vara oöverkomlig för många asylsökande. Majoriteten av dem som söker asyl i USA har inte mycket mer än kläderna de har på sig, säger Victoria Nelson, tidigare arbetstagare vid USA:s immigrationsmyndighet.

Det är än så länge oklart hur stor avgift det kan tänkas vara fråga om.

Borde uppfylla tjugo år gammalt krav

Ett annat krav som Trump ställer på migrationsmyndigheterna är att en asylprocess inte ska få ta längre än sex månader.

Det här kravet finns redan inskrivet i lagboken, men det har inte uppfyllts på flera decennier.

I dagens läge händer det ofta att en asylprocess tar flera år.

– Att en process ska få ta högst 180 dagar är ett krav som har funnits i över tjugo år redan. Problemet är att vi aldrig fått tillräckliga resurser för att uppfylla kravet, säger Ashley Tabaddor, ordförande för förbundet för invandringsdomare.

Tabaddor understryker att asylansökningsprocesser ofta är invecklade och personerna det gäller kan ha traumatiska upplevelser i bagaget, vilket leder till att processen måste få ta den tid den tar.

Arbetsmöjligheter inskränks

I dagens läge har alla asylsökande, oavsett om man kommit till USA lagligt eller olagligt, möjligheten att får arbetstillstånd i landet.

Enligt Trumps nya direktiv ska den möjligheten tas bort från dem som kommit in i landet på olagliga vägar.

Enligt USA:s lag kan asylsökande i nuläget bo och jobba i landet i flera månader, kanske till med flera år, i väntan på att deras asylansökningar ska behandlas.

Enligt immigrationsjurister kan de nya direktiven också leda till problem för dem som har legitima skäl att söka asyl i USA.

Diskussion om artikeln