Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea backade rejält – vinsten sjönk med 300 miljoner euro

Från 2019
Nordeas firmamärke
Bild: All Over Press

Nordeas resultat har sjunkit med över en tredjedel. Vinsten under årets första kvartal var 621 miljoner euro, då den i fjol var 966 miljoner euro

Nordeas kvartalsrapport från januari–mars är dyster läsning. Bankkoncernens resultat störtdyker och det gick ännu sämre än vad man hade förväntat sig.

Resultatet per aktie var 0,10 euro och i fjol var samma siffra 0,18 euro.

Man hade förväntat sig en vinst på 776 miljoner euro och 0,14 euro för resultat per aktie.

Räntenettot var 1 056 miljoner euro (1 116 i fjol). Avgifts- och provisionsnetto uppgick till 737 miljoner euro (770 i fjol).

– Tack vare de åtgärder vi har vidtagit under de senaste kvartalen ser vi nu en del lovande tecken på ökad affärsaktivitet, även om utlåningsmarginalerna är fortsatt pressade och läget för marknadsgarantiverksamheten förblir utmanande, säger vd Casper von Koskull i ett pressmeddelande.

von Koskull om penningtvätt: "Vi tar vårt ansvar på största allvar"

I samband med kvartalsrapporten kommenterar också Koskull det faktum att Nordea varit inblandade i penningtvätt.

– Under kvartalet pågick en intensiv debatt om olika frågor kring bekämpning av penningtvätt. Det är en mycket komplex och bred samhällsfråga, och vi tar vårt ansvar på största allvar.

– Vi har tidigare konstaterat att vi räknar med böter i Danmark för våra tidigare svaga processer och rutiner för bekämpning av penningtvätt, och vi gör därför en avsättning på 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden.

Rättelse 30.4.2019 klockan 10.46: Artikeln uppgav felaktigt att Nordeas omsättning skulle ha fallit med 300 miljoner euro under årets första kvartal. Korrekt är att rörelseresultatet, alltså vinsten, sjunkit med 300 miljoner i jämförelse med året innan.

Källor: STT, Kauppalehti, Nordea

Diskussion om artikeln