Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Grönas Maria Ohisalo meddelar att hon vill bli partiets ordförande

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 09:52.
Porträtt på Maria Ohisalo, fattigdomsforskare och vice ordförande för De Gröna.
Bildtext Maria Ohisalo.
Bild: Lukas Rusk

Maria Ohisalo uppger att hon ställer upp som ordförandekandidat för De gröna. Det meddelade Ohisalo i samband med en presskonferens under tisdagsmorgonen.

– Jag ställer upp som De grönas ordförandekandidat och är med i politiken överlag för att jag tycker att de viktigaste frågorna för mig är att bekämpa klimatförändringen och fattigdomen, säger Ohisalo.

Valresultatet visar också att de här två temana inte är några biämnen i politiken längre, konstaterade Ohisalo.

– Det är dags att göra en rättvis förändring. Det betyder att vi ska bli koldioxidneutrala och att vi tar hand om alla människor. Människorna, djuren och välmåendet är det centrala i politiken. Det är dags att försvara välfärdsstaten.

Enligt Ohisalo är det viktigt att vem som helst ska kunna bli vad som helst i Finland.

– Jag vill också att forskningen och experterna ska tas på allvar i det politiska beslutsfattande.

Regeringen ska vara feministisk och värna om miljön

Ohisalo säger att De gröna endast kan gå med i en regering som inte ger avkall på mänskliga rättigheter, och som för en politik som är feministisk och som fokuserar på hållbar utveckling.

– Regeringen ska också satsa på utbildning, miljöskydd och att minska på fattigdomen samt genomföra en rättvis social- och hälsovårdsreform samt en reform av socialskyddet, säger Ohisalo.

Därtill sätter Ohisalo höga mål för partiet under de kommande åren.

– I EU-valet i slutet av maj siktar De gröna på en historisk valseger. I riksdagsvalet 2023 ska De gröna klart vara ett av de större partierna.

De gröna väljer sin nya ordförande den 15 juni i Björneborg i samband med partimötet. Enligt De grönas stadgar måste alla ordförandekandidater nomineras senast den 11 maj.

Ohisalo var också en förhandsfavorit i De grönas ordförandeval i höstas, men då ställde hon inte upp i valet och Pekka Haavisto valdes till ordförande.

I samband med Ohisalos presskonferens twittrade Emma Kari att hon inte ställer upp i ordförandevalet utan stöder Ohisalo.

Maria Ohisalo är 34 år gammal och Helsingforsbo. Hon är fattigdomsforskare och doktor i samhällsvetenskaper.


Artikeln uppdateras.