Unga dricker fortfarande mycket alkohol på valborg - vuxna finns till för att hjälpa i vimlet
I kväll - på valborgsmässoafton klockan 18 - drar en hjälpoperation igång i Helsingfors för att hjälpa unga under 18 år. 70 vuxna finns ute på gatorna för att diskutera, ge första hjälpen och vid behov föra ungdomar till sjukhuset.
Statistik visar att ungas alkoholkonsumtion har minskat i allmänhet, men enligt Christian Wentzel, verksamhetsledare för Stationens Barn, är valborg ett undantag.
- För en del ungdomar blir det då de gör sin alkoholdebut, och andra som till vardags håller sig från flaskan greppar den då, säger Wentzel.
Wentzel betonar också att alkoholkonsumtionen inte är den enda orsaken till att patrullerna rör sig på gatorna. Det handlar om att deras närvaro lugnar stadsbilden och de finns till hands då hjälp behövs.
- Vi tycker att det är bra att det finns trygga vuxna ute i vimlet, säger Wentzel.
Hjälpen uppskattas
Gymnasiestuderande Josefin Lindfors, 18, och Vivi Johansson, 17, från Tölö gymnasium ska fira valborg tillsammans med sina vänner. De tycker att det är fint att det ordnas en sådan här hjälpoperation.
- Man ser ofta unga som skulle behöva hjälp, då vännerna inte vet hur de ska hjälpa eller vågar hjälpa, säger Josefin Lindfors.
Både Lindfors och Johansson säger att det är viktigt att de vuxna är lätta att gå fram till, det får inte kännas som att de fördömer en.
- Det är bra att det är lätt att få hjälp och låg tröskel att gå och tala med de vuxna, säger Vivi Johansson.
Flickorna tror att valborg fortfarande går ganska vilt till för många. Förutom alkohol har också andra rusmedel blivit en del av firandet.
- Droger är en ny, stor sak för vår generation, säger Vivi Johansson.
Patrullerna finns där ungdomarna finns
Patrullerna rör sig i centrum, Brunnsparken och Nordsjö samt på andra ställen där unga rör sig på valborg, bland annat på simstränderna i Munksnäs, Rastböle, Sandudd och Lillforsen.
- Vi kommunicerar aktivt med polisen och andra aktörer och får in information. De 70 personer som finns där ute är mobila och tar sig dit där det finns behov, säger verksamhetsledare Christian Wentzel.
För en del ungdomar blir det då de gör sin alkoholdebut, och andra som till vardags håller sig från flaskan greppar den då
Operationen ordnas av Ungdomscentralen i Helsingfors i samarbete med Röda Korset, Stationens Barn, församlingens Saapas-verksamhet, Nuorisotyö raiteilla i Helsingfors, Esbo och Vanda samt polisen och första hjälpen.
Förutom organisationerna finns även frivilliga vuxna ute på gatorna. Patrullerna finns på plats från klockan sex i kväll så länge framåt som det behövs.
Liknande hjälpoperationer har ordnats alltsedan 1980-talet. Operationerna ordnas vid valborg, nyår och på skolorna avslutningsdag, det vill säga den första juni i år.
Hjälpoperationens ledare Timo Kontio uppger till nyhetsbyrån STT att det viktigaste är att föräldrarna talar med sina ungdomar om ansvarsfullt beteende och om att inte lämna någon ensam.