Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Begränsat militärt stöd för kuppförsöket i Venezuela - oppositionsledaren López söker skydd hos Chiles ambassadör

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 23:20.
Oppositionsledaren Juan Guaido talar den 30 april 2019.
Bildtext Oppositionsledaren Juan Guaido talar den 30 april 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó har ställt sig i spetsen för ett kuppförsök mot president Nicolás Maduro.

Tiotals beväpnade soldater som stöder Guaidó drabbade på tisdagen samman med soldater som stöder president Nicolás Maduro under en demonstration utanför flygbasen La Carlota i Caracas, men incidenten rann ut i sanden.

Enligt nyhetsbyrån AP verkar det militära stödet för upproret att vara begränsat. Enligt nyhetsbyrån Reuters finns det inga tecken på omfattande militärt stöd för upproret.

På en videosnutt filmad på flygbasen La Carlota i huvudstaden Caracas uppger Guaidó att stunden att ta över makten är inne. Samtidigt uppmanar han sina anhängare att samlas på gatorna.

Oppositionspolitiker fritagen

På filmsnutten är Guaidó omgiven av tiotals tungt beväpnade soldater.

‒ I dag har tappra soldater, tappra patrioter, tappra män som stöder författningen svarat på vårt kall, sade Guaidó.

Människor söker skydd under en eldstrid mellan oppositionsanhängare och regeringstrogna soldater i Caracas
Bild: AFP / Lehtikuva

En annan oppositionspolitiker Leopoldo López uppgav samtidigt att han frigetts från husarrest av soldater som stöder Guaidó.

‒ Det här är stunden att samlas på gatorna och ansluta er till de här patriotiska soldaterna. Alla borde bege sig ut på gatorna, fredligt, sade López.

Senare på tisdagen meddelade Chile att López har tagit sin tillflykt till den chilenska ambassadörens residens i Venezuela.

Programmet är inte längre tillgängligt
Venezuela: Nationalgardets bil kör på demonstranter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Venezuelas vänsterpopulistiska regering uppger att militären är i färd med att kväsa ett kuppförsök. Även regeringens anhängare uppmanas att bege sig ut på gatorna.

Regeringen manar till lugn

Försvarsminister Vladimir Padrino försäkrar att de väpnade styrkorna fortfarande stöder och försvarar regeringen. Han betecknade upproret som litet och obetydligt.

Regeringen uppger att det råder lugn i största delen av Caracas. Det samma ska gälla på militärbaser i alla landets militärdistrikt.

‒ Vi är i färd med att möta och deaktivera en liten grupp förrädiska militärer som tog upp ställningar på gatan Altamira i ett försök att uppvigla till en kupp, sade kommunikationsminister Jorge Rodriguez på Twitter.

Regeringen uppger att rebellerna inte lyckats ta över själv flygbasen.

USA stöder Guaidó

I USA har president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton uppmanat Venezuelas militär stöda Guaidó strävan att störta Maduro.

Vicepresident Mike Pence var mer direkt.

‒ Vi är med er, sade han i ett uttalande riktat till demonstranterna i Caracas.

Bolton sade senare på tisdagen att situationen i Venezuela inte är en kupp utan det handlar om att den legitime presidenten Guaidó försöker ta över. Han sade att USA vill ha ett fredligt maktskifte.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har sagt att Brasilien stöder det venezuelanska folket. Han skriver på Twitter att det venezuelanska folket har förslavats av en diktator och att han stöder frihet och demokrati för Venezuela.

Spanien har uttryckt oro över att det upptrappade läget i Venezuela kan leda till våld. En talesperson för den spanska regeringen uppmanar till en fredlig lösning på krisen.

‒ Spanien stöder inga militärkupper, sade talespersonen Isabel Celaa.

Hon efterlyste ett maktskifte genom demokratiska val. Spanien är ett av de drygt 50 länder som erkänt Guaidó som Venezuelas legitima övergångspresident.

"Armen hålls i schack med mutor och hot"

Professorn i världspolitik vid Helsingfors universitet Teivo Teivainen är som bäst i Caracas. Han säger att det under dagen har hörts skottlossning och det har funnits tårgas i luften.

Hittills ser president Maduro ut att ha lyckats hålla armén på sin sida.

- Regeringen har satsat väldigt mycket på att hålla de centrala delarna av armén under kontroll antingen med hjälp av fördelar som liknar mutor eller genom att hota med straff. Hittills har det här visat sig vara effektivt, säger Teivainen till Yle.

Teivainen säger att det under oroligheterna i Venezuela flera gånger har påståtts att regeringen skulle vara på fall.

Han säger att länder som erkänt Guaidó och oppositionen har låtit förstå att något maktskifte inte är nära

- I ljuset av det här är det förvånande och intressant att Guaidó har satsat så mycket på händelserna kring valborg, det vill säga på massdemonstrationer och deklarationen om ett eventuellt uppror inom armén.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln