Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tallink Silja: Mässlingssmittad reste med färja - medresenärer kan ha smittats

Från 2019
Bild på fartyget Tallink Megastar.
Bildtext Tallink Siljas färja Megastar. Bild: Tallink Silja.

En person som smittats av mässling reste med Tallink Siljas färja Megastar fredagen den 26 april, meddelar Tallink Silja. Institutet för hälsa och välfärd uppmanar resenärer att kontrollera sin vaccinationsstatus.

Fartyget startade från Tallinn mot Helsingfors klockan 19.30. Under den här avgången hade fartyget cirka 830 passagerare ombord.

Enligt Tallink Silja kan medresenärer ha smittats. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar resenärer att kolla sin vaccinationsstatus.

De som redan har haft mässling eller som fått två doser av MPR-vaccinet har ett skydd mot smittan.

De första symtomen på mässling är hög feber och luftvägssymptom som börjar ungefär 9-11 dagar efter mässlingsexponering. Utslagen kommer 3–5 dygn efter de första symptomen och varar i drygt en vecka, enligt THL.

Om man får symtom som tyder på mässling ska man kontakta sin egen hälsovårdscentral per telefon för närmare anvisningar, rekommenderar THL.

Om man saknar ett vaccinationsskydd och inte har haft mässling rekommenderar THL att man tar kontakt med hälsocentralen för att få ett kompletterande skydd.

Om ett barn fått sin första dos av MPR-vaccinet, men inte den andra dosen behöver man inte tidigarelägga den återstående vaccineringen, enligt THL.

Diskussion om artikeln