Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analytiker: Stockmann kommer att krympa och ha färre varuhus

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 17:09.
Stockmannin tavaratalo/ Helsinki 30.04.2019
Bild: Jouni Immonen / Yle

Om två år kommer Stockmann att ha färre varuhus än i dag, tror Tommy Ilmoni som är analytiker vid Carnegie och följer med Stockmann.

- Det kommer inte att finnas lika många varuhus som det finns idag. Antagligen kommer varuhusen utanför Helsingfors centrum att krympas ner i och med att sortimentet blir mer premium. Högst antaligen kommer vissa varuhus att stängas ner.

Det blir ett mindre Stockmann som är mer premium med fler lyxmärken i sortimentet.

Orsaken till att det går så dåligt för Stockmann tror Ilmoni är att man vaknade alldeles för sent till att satsa på onlinehandeln.

- Tåget gick och nu först tar man det på allvar. Det tar sin tid innan man får systemen i skick.

"Mer fokus på premium och lyxmärken"

Ilmoni säger att en satsning på en mer nischad kundgrupp och fler premiumprodukter antagligen är klok.

- Konkurrensen är väldigt hård, främst från ökad onlinehandel. Mycket av kläderna man hittar på Stockmann i dag hittar man oftast billigare på nätet. Och det är en stor orsak till att Stockmann har haft så stora problem de senaste åren.

När fokus blir mer på premium och lyxmärken och det finns mindre av varuhusets egna märken, blir också kundkretsen automatiskt smalare.

De som främst kommer att vara Stockmanns kunder i framtiden är de med god ekonomi samt speciellt i Helsingfors kinesiska, japanska och ryska turister.

Tror du att det finns en framtid för den här typens varuhus?

- Det tror jag nog. Alla vill inte handla på nätet och allt går inte heller att köpa online. Men man måste vara väldigt bra på det man gör. Selfridges i London är ett bra exempel på ett varuhus med mycket trafik. Där säljs väldigt kända och dyra toppmärken och det är säkert åt det håller som Stockmann kommer att drivas.

Diskussion om artikeln