Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zhou Yinhe fick sparken när hon blev gravid - i Kina diskrimineras kvinnor öppet i arbetslivet

Från 2019
Zhou ser rakt in i kameran och ler medan hon håller om sin 10-åriga dotter som också ler mot kameran
Bildtext Zhou Yinhe fick sparken när hon väntade sin dotter. Dottern är nu stolt över att mamman igen jobbar.
Bild: Björn Ådahl

I Kina har kvinnorna länge öppet diskriminerats i arbetslivet. Det finns lagar som förbjuder könsdiskriminering, men det styrande kommunistpartiet har inte sett till att arbetsgivarna följer dem. Nu gör partiet ett nytt försök att åtgärda en del av problemen.

Plötsligt blev ekonomen Zhou Yinhe uppsagd utan någon motivering. Hon var förkrossad, för hon tyckte om sitt arbete och upplevde att hon hade gjort bra ifrån sig.

- Jag är säker på att det berodde på att min chef hade märkt att jag väntade barn. Jag försökte protestera, men det hjälpte inte, berättar Zhou.

I Kina har alla mödrar rätt att få mammaledighet. Även om den inte är lång är det vanligt att arbetsgivarna hellre säger upp den blivande modern än att de beviljar ledigheten.

Av samma orsak är många företag ovilliga att anställa kvinnor som snart kan tänkas bli gravida. En del arbetsgivare avskräcker kvinnliga anställda från att gifta sig och få barn.

Karriären lockar trots orättvisa löner

Det är nu tio år sedan Zhou blev uppsagd, och 40-åringen har bestämt sig för att återvända till arbetslivet efter att ha varit hemmafru i tio år.

- Jag ville förändra min livssituation och jag ville också göra karriär. Min dotter är nu så gammal att jag inte längre behöver stanna hemma, förklarar hon.

Zhou fattade beslutet även om hon är medveten om att kvinnorna i arbetslivet genomgående behandlas sämre än männen. Kvinnorna får till exempel i medeltal betydligt lägre löner än männen.

Två kvinnor jobbar med att bygga ihop mobiltelefoner. De har hår- och munskydd.
Bildtext I fabrikerna utförs de mest enformiga uppgifterna vanligen av kvinnor. Största delen av förmännen är män.
Bild: Björn Ådahl

Manligt parti, hjälplösa offer

Påfallande få kvinnor har avancerat till höga poster inom kommunistpartiet och den statliga byråkratin. Inom det privata näringslivet är verkligheten inte lika förvrängd, men också där är de flesta cheferna män.

Det är likaså vanligt att kvinnorna utsätts för både muntliga och sexuella trakasserier. Flertalet av offren håller tyst i och med att de är rädda för att de förlorar sina arbetsplatser ifall de rapporterar oförrätterna.

Läget förvärras av att lagarna är tvetydiga gällande sexuella kränkningar i arbetslivet. Kvinnornas möjligheter att vinna i en rättegång anses vara obetydliga ifall hon har blivit våldtagen av sin chef.

Männens attityder förändras

Bland männen håller attityderna småningom på att förändras. Fler och fler män anser att det är fel att kvinnorna utsätts för diskriminering.

- I den kinesiska kulturen spelar kvinnan en avgörande roll. Kvinnorna är ofta mer kreativa än männen, konstaterar förläggaren Chen Fangping.

Chen har därför gått in för att anställa så många kvinnor som möjligt.

Han ser också till att kvinnorna har samma arbetsvillkor som hans manliga anställda.

Kinesiska tågvärdinnor i sina blåa och röda kostymer på väg mot jobbet. I uniformen ingår högklackade svarta skor och en liten hatt. Värdinnorna drar på kappsäckar.
Bildtext Värdinnorna på de kinesiska höghastighetstågen förutsätts vara unga och tilldragande. I platsannonserna är sådana krav överlag vanliga.
Bild: Björn Ådahl

Sexistiska platsannonser förbjuds i lag

Idag är det inte ovanligt att platsannonserna är öppet sexistiska. Kommunistpartiet har för sin del utfärdat nya förordningar som förbjuder könsdiskriminering i alla platsannonser.

Det är till exempel vanligt att platsannonserna fastslår att bara manliga kandidater kan komma ifråga. En del arbetsgivare vill för sin del anställa enbart till exempel ”unga kvinnor med långa ben”.

Förordningarna anses vara ett steg i rätt riktning. I vilket fall som helst förmodas det dröja länge innan kvinnorna i arbetslivet behandlas ens tillnärmelsevis på samma sätt som männen.

Diskussion om artikeln