Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SAS permitterar 1 000 anställda i Norge

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 19:05.
Ett SAS-plan närmar sig London-Heathrow flygplats i juli 2017.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Flygbolaget SAS meddelar att 1 000 anställda i Norge kommer att permitteras från och med onsdag den första maj.

Cirka 930 av dem som berörs är kabinanställda, rapporterar bland annat NRK. Dessutom permitteras 70 bagagehanterare.

I Sverige är det inte aktuellt med permitteringar. Däremot kan anställda få förändrade arbetsuppgifter.

Presschef Knut Morten Johansen säger till norska tidningen VG att strejken drabbar flygbolagets passagerare i stor skala och att flygbolaget gör allt för att hitta en lösning på konflikten.

- Strejken påverkar våra passagerare i en skala som vi inte har sett i modern tid. Det är en stressig och dramatisk situation, säger Morten Johansen.

Orsaken till att flygbolaget inte längre klarar av att sysselsätta kabinpersonal uppges vara den pågående strejken. Enligt Johansen överväger SAS att permittera fler än de tusen som nu berörs.

“Strejken handlar om att bevara skandinaviska arbetstillfällen”

Total 1409 piloter i Norge, Danmark och Sverige började strejka i fredags. Sedan dess har de stridande parterna inte förhandlat.

- Jag är djupt bekymrad över att piloternas strejk ännu inte har lösts och att den går ut över kunderna. Konsekvenserna är allvarliga för alla resenärer, för samhället och för våra medarbetare som jobbar dygnet runt med att hjälpa kunderna, säger SAS-chefen Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

Eftersom reglerna är annorlunda i Sverige och Danmark, så permitteras inte kabinanställda här. Enligt SVT har kabinfacket hittills stött piloternas krav på nya arbetsscheman och arbetsvillkor.

- Den här strejken handlar om att bevara skandinaviska arbetstillfällen med skandinaviska villkor. Flygbranschen är en utsatt bransch som mår väldigt dåligt och ingen av oss vinner på att ställa piloter mot kabinpersonal, skriver Kabinfackets ordförande Viktoria Svensson till TT.

SAS piloter har strejkat i snart fem dagar.

Källor: Aftonbladet, NRK, VG, SVT

Artikeln uppdateras.

Diskussion om artikeln