Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verstappen kan få tävla på hemmaplan – klassiska F1-banan i Holland nära comeback

Från 2019
Max Verstappen med en pokal
Bildtext Max Verstappen.
Bild: xpbimages.com

Enligt Autosport kan Spanien GP försvinna från tävlingskalendern från och med nästa säsong och ersättas av en tävling på Zandvoort i Holland. Senast man tävlade i formel 1 på Zandvoort var 1985.

Barcelona är en av fem banor som står utan kontrakt efter den här F1-säsongen. Mycket talar också för att det är färdigtävlat på banan, som saknar statligt stöd, efter den här säsongen.

I stället för Spanien lär det i framtiden bli Holland som får arrangera en tävling rapporterar Autosport. Enligt tidningens uppgifter har arrangörerna för Zandvoort kommit överens med Liberty Media som äger F1-serien men kontraktet är ännu inte undertecknat.

Zandvoort skulle ta över Barcelonas plats på tävlingskalendern och tävlingen skulle alltså avgöras i mitten av maj, någon vecka innan den i Monaco.

En McLaren kör på Zandvoort 1985
Bildtext Den senaste F1-tävlingen på Zandvoort var 1985.
Bild: imago/WEREK/ All Over Press

Första gången man tävlade på Zandvoort var 1952 och sedan fanns banan med på kalendern med ett undantag mellan 1958 och 1985. Zandvoort är i stort behov av reparation för att möta de krav som F1 ställer men det skulle man hinna genomföra till maj 2020.

– Det finns stor potential i Zandvoort, några saker måste förändras med det är man också beredda att göra. Det finns en lång raksträcka att använda DRS på och man kunde också behålla några historiska element. Det skulle bli en fin bana, sade den nyligen avlidne tävlingschefen Charlie Whiting förra hösten.

En tävling i Holland skulle betyda hemmaplan för Max Verstappen. Red Bull-föraren har tidigare uttryckt sin önskan om att få tävla i formel 1 på Zandvoort.

Förutom Barcelona saknar också Silverstone, Hockenheim, Monza och Mexiko City kontrakt för nästa säsong. För Monza uppges förhandlingarna gå bra och man är nära ett nytt kontrakt och det samma gäller även för Silverstone.

Start och målrakan på Zandvoort
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press