Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Caster Semenya förlorade i idrottens skiljedomstol – måste sänka sina testosteronnivåer för att få tävla i framtiden

Från 2019
Uppdaterad 01.05.2019 19:09.
Caster Semenya med den sydafrikanska flaggan
Bildtext Caster Semenya får i framtiden inte tävla utan medicinering.
Bild: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Medeldistanslöparen Caster Semenya förlorade i idrottens skiljedomstol (CAS). Den sydafrikanska löparstjärnan måste i framtiden ta mediciner för att sänka sina testosteronnivåer, annars får hon inte delta i tävlingar.

Bakgrunden till det hela är att det internationella friidrottsförbundet IAAF vill införa testosterongränser för kvinnliga medeldistanslöpare. Detta skulle innebära att Caster Semenya inte skulle få tävla utan att sänka sina testosteronhalter med medicin.

Semenya överklagade beslutet tillsammans med det sydafrikanska friidrottsförbundet till CAS, men idrottens skiljedomstol väljer alltså att följa IAAF:s linje.

CAS motiverar beslutet med att man på detta sätt tryggar en rättvis tävling mellan utövarna. Enligt IAAF kränker regeln inte idrottarnas rättigheter.

Caster Semenya håller upp två fingrar när hon är påväg till ett rättsärende.
Bildtext Caster Semenya.
Bild: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Beslutet kan komma att ha stor betydelse för den kvinnliga idrotten.

Semenya har tidigare fått stöd från många håll, bland annat av idrottare och FN-organ.

Förre brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe har däremot en annan åsikt.

– Om den här regeln inte införs så kommer det att finnas människor där ute, managers eller nationella förbund, som aktivt kommer att leta upp tjejer med de här nivåerna och få dem att tävla i friidrott för att vinna. Det vore naivt att tro något annat, sade hon nyligen till The Times.

Kan vidta ytterligare åtgärder

Semenyas finska manager Jukka Härkönen säger till Yle att Semenya förbereder ett utlåtande och eventuellt att vidta ytterligare åtgärder med sina advokater.

Efter beslutet lade den sydafrikanska löparen ut ett inlägg på sociala medier med texten: ”Ibland är det bättre att reagera utan reaktion”.

Semenya har vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter.

Diskussion om artikeln