Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange dömd till nästan ett års fängelse för borgensbrott - domen ska avtjänas i brittiskt fängelse

Från 2019
Wikileaksgrundarn Julian Assange anländer till domstolen i London.
Bild: AFP / Lehtikuva

Wikileaksgrundaren Julian Assange har dömts till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot sina borgensbestämmelser i Storbritannien.

Domaren Deborah Taylor sade att Assange utnyttjat sin privilegierade position för att bryta mot lagen och visa förakt för det brittiska rättsväsendet.

Assange bröt mot sin borgen då han flydde till Ecuadors ambassad i London för att undvika att bli utvisad till Sverige där han var misstänkt för bland annat våldtäkt.

Rädd för Guantanamo Bay

Assanges advokat Mark Summers sade i rätten att hans klient hade en välmotiverad rädsla för att bli utlämnad till USA. Enligt Summers misstänkte Assange att han skulle föras till fånglägret i Guantanamo Bay.

Ecuador beviljade asyl åt Assange, men drog tillbaka beslutet och överlämnade honom till den brittiska polisen den 11 april.

USA har begärt att Assange utlämnas för att svara på åtal för sin inblandning i dataläckor. Han beskylls för att ha hjälpt Chelsea Manning att bryta sig in i hemligstämplade datorer.

Enligt uppgift skulle fängelsestraffet för det här vara högst fem års fängelse.

Den brittiska domstolen kommer att börja behandla utlämningskravet på torsdag. Processen kommer sannolikt att bli utdragen.

Vill samarbeta

Assange har nu uppgett att han är villig att samarbeta med de svenska myndigheterna så länge som han får garantier för att han inte kommer att överlämnas till USA.

Han anhölls 2010 i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor i Sverige.

Utredningen lades ned 2017 men kan i princip återupptas i och med det nu blivit möjligt att få Assange överlämnad. En rad brittiska politiker har krävt att Assange överlämnas till Sverige.

Källor: SR, AP, Reuters

Diskussion om artikeln