Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuelas opposition hoppas ta kontrollen över gatorna genom jättedemonstration

Från 2019
En sköldförsedd demonstrant springer förbi en utbränd motorcykel under kravellerna i Caracas
Bild: AFP / Lehtikuva

Läget i Venezuela är fortsatt oklart efter gårdagens dramatiska händelser. Både regeringen och oppositionen har uppmanat sina anhängare att demonstrera i dag och risken för nya våldsamheter är överhängande.

Oppositionsledaren Juan Guaidó har kallat till en stordemonstration i dag. Målet är att demonstrationen ska bli den största någonsin i Venezuela.

Samtidigt har regeringen utlyst en egen demonstration utanför presidentpalatset.

Venezuelakännaren professor Teivo Teivainen befinner sig Venezuelas huvudstad i Caracas. Han säger att president Nicolás Maduro vill placera sina egna anhängare på den strategiskt viktiga platsen.

‒ Om Guaidós demonstration blir så massiv att folk börjar marschera mot presidentpalatset så har Maduro sina anhängare där för att skydda palatset.

Kontrollera gatorna

Teivainen säger att oppositionen under de senaste månaderna lyckats mobilisera fler anhängare på gatorna än vad regeringen gjort. Men säkerhetsstyrkorna och de paramilitära styrkorna har tills vidare gjort det omöjligt för demonstranterna att kontrollera gatorna.

En oppositionsanhängare passerar en brinnande buss under gårdagens kravaller i Caracas
Bild: AFP / Lehtikuva

Guaidó verkar nu hoppas på att demonstrationen ska bli så stor att det ändras. Men gårdagens upprorsförsök kan påverka mobiliseringen negativt.

‒ Risken för Guaidó i går var att om det blir pannkaka av försöket, vilket det ser ut att ha blivit, så tar det luften ur dagens demonstration. Folk kan känna att han i går försökte visa vad han gick för, och att det inte räcker, säger Teivainen i telefon från Caracas.

Frågetecken

Därför skapar Guaidós agerande i går frågetecken. Vad var det som fick honom att inleda ett kuppförsök en dag före den planerade jättedemonstrationen.

Guaidó framträdde omgiven av soldater utanför militärbasen La Carlota i Caracas. Oppositionsledaren uppgav att presidenten förlorat militärens stöd och kallade sina anhängare ut på gatorna.

‒ I dag har tappra soldater, tappra patrioter, tappra män som stöder författningen svarat på vårt kall, sade Guaidó.

Men antalet soldater som anslöt sig till Guaidó blev få. Teivainen säger att antalet demonstranter på gatorna också var relativt lågt. En fråga i dag är om Guaidó har något äss kvar i ärmen efter gårdagen eller om gårdagens utspel var ett misslyckande.

‒ Trodde Guaidó verkligen att det var ögonblicket då det börjar hända? En del spekulerar att Guaidó kan ha gått i en fälla, att regeringen eller militären lyckats övertyga Guaidó om att militären kommer att ansluta sig till honom om han gör ett drag, säger Teivainen.

Svårförklarat försök

Med tanke på att Guaidó med största sannolikhet har tillgång till amerikanska underrättelseuppgifter så verkar kuppförsöket ännu mer svårförklarat.

Teivainen säger att en annan möjlighet är att det nog fanns planer för ett uppror, men att Guaidó av någon orsak tvingades agera i förtid, kanske på grund av att planerna avslöjats.

USA har uppgett att Maduro var nära att fly landet i går, men att Ryssland ingrep och fick honom att stanna kvar vid makten. Både Maduro och Ryssland förnekar uppgifterna, men ett faktum är att Maduro var försvunnen under merparten av gårdagen. Han framträdde först på tv på kvällen.

Oljesanktioner

USA har även låtit förstå att flera högt uppsatta regeringsmedlemmar överväger att byta sida.

Teivainen säger att en viktig faktor är de hårda oljesanktioner som USA införde på söndagen. De kommer att göra det svårt för Venezuela att sälja sin olja vilket kommer att slå hårt mot elitens inkomster.

Regeringen talar gärna om nya oljekontrakt med Kina och Ryssland, men de inkomsterna går främst till att avbetala lån.

Det kan få delar av militären att börja förbereda sig för att regimen kommer att rasa samman. Det kan ha fått allt fler att överväga om det är dags att byta läger.

‒ Det är inte omöjligt att Guaidó hört den här sortens tankegångar från inifrån militären. Men det är inte så enkelt att byta sida. Det involverar spelteoretiska överväganden. Ingen vill byta sida om ingen annan gör det, säger Teivainen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln