Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk IAAF-styrelsemedlem nöjd över CAS beslut i fallet Semenya – vill införa testosterongränser åt damidrottare på bredare front: “Logiken säger att höga testosteronnivåer gynnar en i alla grenar”

Från 2019
Uppdaterad 01.05.2019 21:16.
Caster Semenya och hennes advokat Gregory Nott hördes av CAS i februari.
Bildtext Caster Semenya och hennes advokat Gregory Nott hördes av CAS i februari.
Bild: All Over Press

Internationella friidrottsförbundets styrelsemedlem Antti Pihlakoski är belåten över CAS beslut att förkasta medeldistanslöparen Caster Semenyas klagan över IAAF:s testosterongränser till damidrottare.

Enligt IAAF måste damidrottare med ovanligt höga testosteronnivåer sänka testosteronhalten i kroppen med mediciner. Testosterongränserna gäller endast för löpare på distanserna mellan 400 meter och en engelsk mil (1609 meter).

– Vårt beslut har ändå varit det rätta enligt CAS, säger Pihlakoski för Yle.

Enligt CAS borde IAAF ändå skjuta upp införandet av testosterongränser för distanser längre än 800 meter. CAS hävdar att det inte finns tillräckligt med konkreta bevis om att hyperandrogena (kvinnor med ovanligt höga testosteronnivåer) idrottare skulle ha märkbar nytta på andra sträckor än 400 och 800 meter.

– Logiken säger att höga testosteronnivåer gynnar en i alla grenar. Men CAS kräver ytterligare bevis, säger Pihlakoski och fortsätter.

– Man har undersökt 400, 800 och 1500 meters löpare. Det finns färre 1500 meters löpare och därför är CAS misstänksam gällande bevismaterialet.

Enligt Pihlakoski måste IAAF fundera på att skjuta upp testosteronbegränsningen för 1500 meters loppen eller ändra på regeln så att den gäller endast på 400 och 800 meter.

IAAF:s testosterongränser träder i kraft den åttonde maj.

Alla friidrottsgrenar under lupp

IAAF hade testosterongränser för damer under åren 2010-2015 men den indiska sprintern Dutee Chandis klagan till CAS tvingade friidrottsförbundet att dra tillbaka regeln. Då krävde CAS bevis för hyperandrogena idrottares nytta av de höga testosteronnivåerna.

IAAF samlade bevis men regeln träder i kraft senare än tänkt i och med Semenyas klagan till CAS.

Antti Pihlakoski sitter i IAAF:s styrelse.
Bildtext Antti Pihlakoski sitter i IAAF:s styrelse.
Bild: Lehtikuva

CAS färska uttalande i fallet Semenya ger IAAF möjlighet att bredda sina testosteronundersökningar till samtliga friidrottsgrenar.

– Tillsvidare har vi inte kunnat bevisa det här gällande andra grenar. Men vi kommer säkert att gå vidare med forskningen, säger Pihlakoski.

Enligt Pihlakoski handlar testosteronregeln i grund och botten om rättvisa.

– Vi har gjort väldigt mycket forskning och funderat noga över reglerna. Vi håller ändå på och gör pionjärarbete så reglerna kommer säkerligen att leva när vi samlar på oss erfarenheter. Det viktiga är att vi försöker främja rättvis idrott.

– Vi har kommit fram till att hyperandrogism inte är speciellt rättvist med tanke på normala kvinnors idrottande. Ursprungligen har man delat upp idrotten i herr- och damidrott eftersom herrarna har så stor fördel av testosteronet jämfört med kvinnorna.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Miten Kansainvälinen yleisurheiluliitto reagoi CAS:n huoliin Semenya-tapauksessa? Näin vastaa suomalaispomo: “Tämä on suositus, mutta ei mikään päätös”

Diskussion om artikeln