Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Totalkollaps i Mariehamn – IFK tappade tremålsledning mot KuPS och förlorade på stopptid

Från 2019
Uppdaterad 01.05.2019 21:58.
IFK Mariehamn åkte på en tung förlust mot KuPS.
Bildtext IFK Mariehamn åkte på en tung förlust mot KuPS.
Bild: All Over Press

I pausvilan stod matchen mellan IFK Mariehamn och KuPS 3–0 till hemmalaget. Gästerna lyckades ändå ta sin andra seger för säsongen efter en enorm upphämtning.

IFK var lamslaget efter att KuPS hade utjämnat till 3–3 i den 77:e minuten. När Aristote Mboma dessutom fick en smäll och tvingades lämna planen fick IFK klara sig i matchens avgörande stunder med tio man på plan då laget hade gjort samtliga byten.

Kuopiolagets 4–3-segermål kom i den tredje tilläggsminuten när brassen Rangels hårda skott från liten vinkel överlistade målvakten Oskari Forsman.

– Vi är jättebesvikna. Om man släpper in fyra mål i en halvlek efter att man haft ledningen med 3–0 är det svårt att vara något annat, konstaterade IFK Mariehamns chefstränare Peter Lundberg på presskonferensen efter matchen.

IFK-flyt i första halvlek

Det mesta såg bra ut för hemmalaget under matchens första 45 minuter.

Keaton Isaksson prickade in 1–0 från straffpunkten efter mindre än tio minuters spel. Domaren blåste för straff efter KuPS-målvakten Otso Virtanens kapning på den frispelade Mboma.

Efter baklängesmålet kom KuPS bättre in i matchen men det var IFK och Mboma som gjorde de två följande målen och vid pausvilan stod matchen 3–0.

– Det var ett väldigt driv i omklädningsrummet i pausen. Alla var väldigt hungriga. Alla visste att det gäller att fortsätta vara aggressiva och gå för ett fjärde mål. Det kändes som att vi skulle vara redo för det här när vi går in i andra halvlek, säger Lundberg.

Kollapsen

I KuPS-lägret hade man inte gett upp hoppet även om resultatet efter första halvleken var bedrövligt.

– En galen match. Det var en märklig stämning i omklädningsrummet i pausvilan då vi i princip hade spelat helt bra i den första halvleken. Mariehamn utnyttjade våra misstag väldigt effektivt, konstaterar Kuopiolagets tränare Jani Honkavaara.

IFK:s kollaps inleddes med Isakssons självmål i den 55:e minuten då han nickskarvade in ett långt inkast.

Även 2–3-målet kom efter ett långt inkast i den 69:e minuten. Ville Saxman kunde enkelt rulla bollen i tomt mål.

– Jag tycker det är inkasten som är matchavgörande. Det är inte så ofta vi tränar och förbereder oss för långa inkast. Det gjorde vi igår och bestämde oss för hur vi skulle försvara oss. Tyvärr lyckades vi inte med det, säger Peter Lundberg.

Kvitteringen kom i den 77:ee minuten av Petteri Pennanen vars inåtskruvade inlägg gick i mål.

Favorittipade KuPS har haft en knagglig inledning på ligasäsongen. Laget tog nu sin andra seger på sex matcher medan IFK åkte endast på sin andra förlust.

– Det var en konstig match. Den första stora smällen för det här laget. Nu gäller det att vi hanterar det på rätt sätt och är noggranna med hur vi går vidare och studsar tillbaka, avslutar Lundberg.

IFK Mariehamn - KuPS 3–4 (3–0)

09’ 1–0 Keaton Isaksson (straff)
27’ 2–0 Aristote Mboma
40’ 3–0 Aristote Mboma
55’ 3–1 Självmål
69’ 3–2 Ville Saxman
77’ 3–3 Petteri Pennanen
90’+3’ 3–4 Rangel

Artikeln uppdaterad med tränarnas kommentarer kl. 21.58.

Diskussion om artikeln