Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands tidigare ambassadör i Venezuela: Motståndet mot Maduro enormt

Från 2019
Mikko Pyhälä intervjuas i Tv-nytt.

Finlands ambassadör i Venezuela 2006-2013 Mikko Pyhälä säger att venezuelanerna är övertygade om att det kommer att bli en förändring i landet eftersom den ekonomiska situationen är så hopplös och motståndet mot Maduro är så enormt.

- 90 procent av befolkningen motsätter sig president Nicolás Maduro, säger Pyhälä till Svenska Yle.

Orsaken till att Maduro lyckats hålla sig kvar vid makten är enligt Pyhälä att han stöds av den kubanska underrättelsetjänsten som övervakar den venezuelanska militären.

- Det var Fidel Castros plan att Venezuela skulle hålla uppe Kubas ekonomi och det har pågått i nästan 20 år nu, säger Pyhälä.

Om händelserna den 30 april i huvudstaden Caracas säger Pyhälä att det inte var någon militärkupp.

- Vad vi såg i går, det var ett försök av Guaidó som är landets lagliga tillfälliga president. Han blev det då han var parlamentets talman.

Oppositionsledaren Juan Guaidó talar till sina anhängare i Caracas den 1 maj 2019.
Bildtext Juan Guaidó talar till sina anhängare i Caracas den 1 maj 2019.
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

"Maduro olaglig president"

Maduro är enligt Pyhälä en olaglig president eftersom presidentvalet var ogiltigt. Han säger att de viktigaste partierna var förbjudna och de viktigaste kandidaterna var fängslade eller i exil utomlands eller på någon ambassad i Venezuela.

Inga demokratiska länder godkänner enligt Pyhälä Maduro som landets legitima ledare.

Han tror att läget i Venezuela kommer att förvärras ytterligare och att ekonomin kommer att bli allt svagare dag för dag.

Pyhälä tror inte att ett inbördeskrig kommer bryta ut i Venezuela.

- Folk är så trötta magra och hungriga så det blir inget inbördeskrig, men jag tror att den största delen av militären kommer att gå emot Maduro.

- Mellanskiktet i militären kommer att vända sig mot generalerna och mot Maduro.

"Ekonomin kördes ned"

Att Venezuela som har väldiga oljetillgångar har blivit ett så fattigt land är enligt Pyhälä resultatet av Hugo Chavez politik. Chavez var landets president 1999-2013.

Det var enligt honom Chavez politik att köra ned den nationella produktionen, industriproduktionen och jordbruksproduktionen för att inte låta högergrupperna få vinster genom ekonomiska aktiviteter.

Även oljeproduktionen har minskat och vattenkraftverken och elverken har blivit förstörda eftersom infrastrukturen inte har hållits i skick.

- Det finns nästa ingen produktion av någonting i Venezuela just nu.
När det inte finns produktion, finns det inte arbete.

- Många städer har inget vatten, de har inget avlopp, ingen elektricitet. Livet är verkligen hopplöst för de flesta människor.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln