Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efterfrågan på fler återvinningspunkter för plast är stor – i Vasa måste många ta bilen för att kunna slänga sitt plastavfall

Från 2019
Uppdaterad 02.05.2019 06:27.
Johanna Salenius visar för Emma Vironmäki hur plastinsamlingen fungerar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Många tycker att det borde finnas fler ställen dit man kan föra plastförpackningar för återvinning. Också Rinki som ansvarar för plaståtervinningen tycker återvinningspunkterna kunde vara fler, men de uppfyller kraven.

Nina Lindman som jobbar på Stormossen har goda nyheter för dem som bor i centrum av Vasa och vill återvinna plast.

Kommunikationschef Nina Lindman från Stormossen.
Bildtext Nina Lindman.
Bild: Yle/ Elin Willows

- Det finns nu åtminstone ett transportbolag som har uttryckt vilja att köra en runda till höghusbolag och radhusbolag ifall de får minst 100 kunder. Det behöver finnas ett visst kundunderlag för transportören för att de ska skapa rutten, säger Lindman.

Om plastinsamlingen blir verklighet klan bostadsbolagen ha ett eget kärl för plast på gården.

Fem återvinningspunkter för plast i Vasa

Företaget Rinki ansvar för att plasten i Finland ska återvinnas och de har fem återvinningspunkter för plast i Vasa. Rinki samlar in plasten och för den till Riihimäki där den återvinns.

Rinki har fått i uppdrag att sköta återvinningen av plast och enligt uppdraget ska det finnas ett återvinningskärl i alla tätorter med mer än 10 000 invånare.

- Vi har fler än så. I slutet av förra året och i början av det här året har vi ökat återvinningspunkterna i Österbotten, säger Pertti Tammivuori på Rinki.

Plastflaska skräpar i naturen
Bild: Mostphotos/ Stefan Holm

Tammivuori anser att återvinningspunkterna fortfarande är för få.

- Insamlingen från hushållen växer hela tiden. Fler och fler bostadsfastigheter har sina egna avfallskärl för plast. Vi följer noggrant med hur situationen utvecklas, säger Tammivuori.

Vasaborna är inte så bra på att återvinna plast

- De är inte bäst och inte sämst, någonstans i mitten skulle jag säga, säger Tammivuori.

Nina Lindman på Stormossen berättar att många ringer till dem och vill tala om plast och plaståtervinning.

- Jag skulle säga att nu är det på gång och intresset växer, säger Lindman.

Lindman berättar att kunderna som hör av sig till Stormossen frågar var återvinningspunkterna finns.

- En vanlig fråga är också hur de som bor i höghus ska göra för att få en egen plastinsamling på gården vid den egna fastigheten, säger Lindman.

Nina Lindman säger att hon tycker att det under förra hösten började talas mycket om plast och hon tror det kan bero på att plast och återvinning av plast har lyfts upp i bland annat media.

Hon tror också att intresset för plaståtervinning har väckts av att folk har sett plastskräp på sina resor.

- Då börjar man kanske fundera på vad vi kan göra här, säger Lindman.

Lindman säger också att det vi gör för att minska plastskräpet hos oss inte påverkar så mycket hur mycket platsskräp det finns i resten av världen.

- Jag tycker att vi ska göra det bra här, enligt de normer och regler som finns hos oss, säger Lindman.

Plast som kan återvinnas ska till Riihimäki och resten bränns vid Westenergy

Lindman tycker att när det nu finns återvinningspunkter för plast och ett plastraffinaderi i Riihimäki som kan återvinna det plastskräp som produceras i Finland och mer därtill ska vi göra det vi kan.

Hon påpekar att man kan lägga det plast som inte kan återvinnas i Riihimäki med brännbart avfall.

- Då kommer det till Westenergy där det blir fjärrvärme och elektricitet och det är inte ett dåligt alternativ, säger Lindman.

Men lönar det det sig att föra allt plast till återvinning?

- Ja, om man tar till exempel en förpackning som det har varit marinerad kyckling i, då behöver man ju skölja ur den med varmt vatten innan man troligen tar bilen för att föra den till ett platsåtervinningskärl. Och sen förs det med lastbil till Riihimäki.

Eller ska man lägga plasten med det brännbara avfallet och så körs det till Westenergy där det bränns och blir energi.

Plast.
Bild: Emma Småros

Enligt Sanna Hautamaa, informatör på Westenergy, är det bästa att man sorterar sitt avfall så att plast som kan återvinnas åker till Riihimäki och att de bränner det plast som inte kan återvinnas.

- Man kan bränna plast också i Riihimäki men då ska det transporteras dit och det är inte bra då man tänker på miljön. Därför är det bäst att man sorterar sitt plast. Då kan vi bränna det plast som inte kan återvinnas och bara det plast som kan återvinnas transporteras till Riihimäki, säger Hautamaa.

Det bästa skulle enligt Hautamaa vara om det var möjligt att lokalt återvinna plast.

- Vi skulle gärna hitta samarbetspartners med lokala företag för att kunna återvinna plast i Österbotten. Att lokalt återvinna plast skulle vara det bästa sättet att minska miljöpåverkan som transporten innebär.

Vasaregionens avfallsnämnd öppnar för att samla in plast

Just nu återvinner de som hör till Stormossens område glas, metall och papper och de som bor i bostadsbolag med fler än fem lägenheter ska också sortera bioavfall.

Det är Vasaregionens avfallsnämnd som bestämmer vad som ska sorteras och återvinnas. Liisa Wahlström är vice ordförande för nämnden och hon berättar att man just nu inte har diskuterat återvinning av plast så mycket.

Men hon säger att om det visar sig att många är intresserade av att återvinna plast kanske det kan bli aktuellt att Vasaregionens avfallsnämnd också börjar samla in plast för återvinning.

Vasaregionens avfallsnämnd har som bäst en enkät på sin hemsida där man kan fylla i hur man sorterar just nu och hur man skulle vilja sortera och återvinna i framtiden.

Enkäten hittar du på adressen avfall.fi och på vänster sida finns en länk som det står Svara på kundundersökning på. Klicka där och berätta hur du vill sortera ditt skräp. Enkäten är öppen till den 19 maj.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln