Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens försvarsminister avskedad efter informationsläcka från hemligt möte

Från 2019
Storbritanniens avskedade försvarsminister Gavin Williamson
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Theresa May har avskedat sin försvarsminister Gavin Williamson efter att en utredning visar att han läckt information från ett hemligt regeringsmöte om den kinesiska teknologijätten Huawei.

Utredningen inleddes efter att brittiska medier förra veckan rapporterat att Storbritanniens nationella säkerhetsråd beslutat att Huawei får delta i byggandet av landets nya 5G-nätverk.

Det är olagligt att läcka information från säkerhetsrådets möten. Oppositionen har redan krävt att polisen utreder fallet.

Förnekar skuld

Premiärminister May skriver i ett brev att att det finns övertygande bevis för att Williamson är ansvarig för läckan.

‒ Därför har jag med stor sorg dragit slutsatsen att jag inte längre har fullt förtroende för dig som försvarsminister och regeringsmedlem och ber dig därför lämna hennes majestäts regering, skriver May.

Williamson själv förnekar att han stått bakom läckan. Han medger att han talat i telefon med en journalist från Daily Telegraph kort efter mötet, men samtalet ska enligt honom ha gällt något annat.

Stigande stjärna

Williamson har varit en stigande stjärna inom det konservativa partiet. Han ansågs ha stort inflytande och nämndes som en möjlig framtida partiledare.

Förra sommaren gick han ut och krävde väldiga ökningar av den brittiska försvarsbudgeten, vilket fick mothugg från flera andra ministrar. I samband med den tvisten lät han förstå att premiärminister Mays öde är i hans händer.

‒ Jag skapade henne och jag kan riva ned henne, sade han under ett samtal med officerare enligt brittiska medier.

Frågan om Huawei är eldfängd eftersom USA pressar sina allierade att utesluta bolaget från alla 5G-nätverk. Motiveringen är att den kinesiska regeringen kan tvinga Huawei att överlämna data från sina nätverk.

Huawei förnekar de amerikanska anklagelserna.

Källor: AFP, Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln