Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Engelsmannen Nicholas Collon blir ny chefsdirigent för Radions symfoniorkester

Från 2019
dirigenten Nicholas Collon
Bildtext Nicholas Collon
Bild: Chris Christodolou

Den 36-åriga Nicholas Collon tar över hösten 2021 då den nuvarande chefsdirigenten Hannu Lintu avslutar sin period.

- Det är med största glädje som jag kommer att var en del av Finlands Radios symfoniorkester och skriva det följande kapitlet i dess historia, säger Collon.

Han dirigerade RSO för första gången 2017 och blev, enligt vad han själv säger, helt tagen av orkesterns tekniska briljans och förbluffande precision, passion och musikalitet.

En dirigent med bred erfarenhet

Den 36-åriga Nicholas Collon är chefsdirigent för Aurora Orchestra i London, en orkester som han var med och grundade.
Han är också chefsdirigent för Residentie-orkestern i Haag och första gästdirigent för Gürzenich-orkestern i Köln.

Vid sidan av de här uppdragen har han gästat flera av Europas främsta orkestrar, bland dem Philharmonia Orchestra i London, Deutsches Symphonie-Orchester i Berlin och Ensemble InterContemporain i Paris.

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Bildtext Radions symfoniorkester
Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Tuula Sarotie är intendent för RSO och hon säger att Nicholas Collon har en bred repertoar som spänner från barock till nutida musik. Hans tolkningar av verk från olika epoker har fått beröm för att vara både traditionsmedvetna och övertygande.

- Collon för chefsdirigenternas tradition vidare inom RSO på ett naturligt sätt. En uppskattad internationell dirigent är dessutom ett nytt starkt trumfkort, då det gäller att föra fram finländsk musik, säger Sarotie.

Tolv nationaliteter i RSO

Valet av en engelsman är motiverat också ur en språklig synvinkel. RSO har fått en allt mer internationell prägel under de senaste åren. Det finns tolv olika nationaliteter i orkestern och arbetsspråket har redan länge varit engelskan.

Det var musikerna i Radions symfoniorkester som valde sin nya chefsdirigent. Redan under sitt första besök i mars 2017 gjorde Nicholas Collon ett starkt intryck på dem och deras val var enhälligt.

Viulisti maria puusaari
Bildtext Maria Puusaari
Bild: Jukka Lintinen

- Collon är en väldigt skicklig dirigent som har förmågan att hjälpa musikerna. Hans sätt att musicera är naturligt, spontant levande i stunden och inspirerande. Vi har intresserat följt med hans programplanering och hans projekt med Aurora Orchestra, berättar violinisten Maria Puusaari.

Under de närmaste åren kommer Nicholas Collon att grundligt sätta sig in i det finländska musiklivet. Han har redan ett långvarigt och passionerat förhållande till Sibelius verk, enligt Tuula Sarotie.

Nicholas Collon dirigerar Radions symfoniorkester i Musikhuset den 16 och 17 maj.

RSO:s chefsdirigenter genom tiderna

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln