Skönhetsgift
Kan vi lita på vad som finns i våra kosmetikaprodukter?
Smink, hårspray, hudkräm, deodorant - vet du vad dina kosmetikaprodukter innehåller? Kan du hitta förbjudna kemikalier, cancerframkallande ämnen eller allergiframkallande ingredienser i dina produkter? Och kan du lita på att det som står i ingredienslistan faktiskt stämmer? Resultatet kommer att överraska dig.
Tonåriga flickor har ungefär 236 olika kemikalier på sin hud varje dag. Vuxna kvinnor har 168 och män 85 stycken.
Kosmetika innehåller en hel del kemikalier som påverkar produktens effekt på till exempel håret och huden. Kemikalier används för att ge produkten en viss doft, färg och konsistens.
Det finns emellertid vissa kemikalier som man bör akta sig för. Några exempel på sådana är olika parabener, metylisotiatsolinon, aluminium och kemikalier som är förbjudna inom EU.
Ett sätt att få reda på vad din kosmetika innehåller är att använda mobilapplikationen Cosmethics. Bakom appen ligger finländaren Katariina Rantanen som lanserade den år 2013.
Vi använde appen för att se vad våra kosmetikaprodukter egentligen består av.
Alla produkter vi testade är köpta i finländska affärer och tillhör en lägre prisklass. Produkterna är tillverkade utanför Finland.
Resultaten överraskade oss.
Vi hittade olika parabener i flera av produkterna och till och med kemikalier som inte är tillåtna inom EU.
Parabener
används som konserveringsmedel i olika kosmetikprodukter. Parabener är ofarliga i små mängder, men kan både ha en inverkan på produktionen av hormonet östrogen och öka risken för att insjukna i bröstcancer. Hudkräm med parabener kan också förvärra de negativa effekterna av solens UVB-strålning.
Aluminium
kan hittas i flera deodoranter och i tandkräm. I deodoranter används aluminium för att ge produkten rätt konsistens. Aluminium ökar risken för alzheimers, ALS och Parkinsons sjukdom.
Metylisotiatsolinon
används som konserveringsmedel i vattenbaserade kosmetikaprodukter. Den här kemikalien bör undvikas eftersom den kan orsaka hudallergier.
Petrolatum
används för att få huden att kännas mjuk. Trots att petrolatum är förbjudet inom EU finns det i kosmetikaprodukter som säljs i våra butikshyllor.
Hudläkare: Kosmetika är väldigt tryggt - för det mesta
Vi träffade Carl Kyrklund, som arbetar som hudläkare i Helsingfors, för att ställa några frågor om kemikalier i kosmetika och höra hans åsikter kring naturkosmetika.
- Största delen av kosmetika är helt tryggt att använda. De flesta människor kan nog använda kosmetika utan större problem.
- Den värsta typen av skönhetsprodukter är de vars innehåll vi inte exakt känner till. För kosmetika finns det inte likadana regleringar som för mediciner, alltså behöver de inte undersökas lika noggrant, säger Kyrklund.

"En av de största marknaderna i världen"
Saker man kan göra för att få huden att hållas i gott skick är bland annat att sluta röka, undvika starkt solljus och att äta hälsosamt, säger Carl Kyrklund.
Även naturkosmetika kan innehålla ämnen som inte har undersökts och som inte egentligen har någon nyttig påverkan. Vissa produkter inom naturkosmetika innehåller ämnen som enbart tillsatts för att de låter bra.
Camilla Lindholm, kosmetologlärare på yrkesinstitutet Prakticum, säger att ifall man mår fysiskt och psykiskt bra hålls också huden i gott skick.
Hon tillägger att det dessutom beror mycket på vad man äter - det räcker inte med att använda en mängd olika produkter om man inte annars tar hand om sig själv.
- Kosmetik är en av de största marknaderna i hela världen. Det är mängder av pengar som cirkulerar där. Därför vill de inte berätta allting som finns under “tech”-namnen.

Ansvaret ligger hos tillverkaren
Hur kan produkter med skadliga ämnen då säljas i Finland? Tullen i Finland gör en årlig kontroll, där de för varje kontrollerad produkt fattar beslut om huruvida den kan släppas på marknaden eller om produktens importering och försäljning ska förbjudas.
Tullen kontrollerar årligen omkring 200 kosmetikprodukter. I snitt konstateras ungefär hälften strida mot direktiven på något sätt.
En fjärdedel förbjuds direkt, medan en del av importörerna eller tillverkarna får tid att förbättra sina produkter.
− Vi kontrollerar endast marknadsvis importerade produkter, inte enskilda personers beställningar utomlands ifrån. Alla kontroller görs i tullaboratoriet, säger Jonna Neffling, produktsäkerhetschef.
EU:s förordningar är tydliga om vem som har ansvaret om att kosmetikan är säker och följer direktiven.
Artikel 3 säger att kosmetika måste vara trygg att använda, medan artikel 4 konstaterar att säkerheten måste tryggas av företaget, som verkar inom EU.
− Vi kan inte utgå från att myndigheterna har ansvar för produkternas säkerhet. Det finns så mycket kosmetik på marknaden att vi inte har resurser att övervaka alla. Dessutom kan produktens kvalitet variera från sats till sats, säger Neffling.
Tullaboratoriet berättar att många importörer ofta vet väldigt lite om direktiven för kosmetika. Enligt Neffling ignorerar särskilt vissa asiatiska tillverkare EU:s kosmetikadirektiv − vissa är till och med redo att förfalska varudeklarationen så att produkten kan säljas i EU.
Naturkosmetik lockar konsumenterna
Är naturkosmetik lösningen för att inte bli utsatt för farliga kemikalier? Vi besökte Eco Beauty Wellness i Helsingfors, ett företag som tror på den naturliga kosmetikans framtid. Alla produkter som används är baserade på naturliga ingredienser.
− Nuförtiden tänker människor ofta på vad de sätter i ansiktet, säger VD Aila Soliman.
I salongen kan du få ansiktsbehandlingar som hos vilken som helst kosmetolog, förutom att det används endast naturkosmetik. Du kan också färga och tvätta ditt hår med naturprodukter där.

Artikeln är producerad av Henrik Miettinen, Ida Raunio och Stefan Fröjdman på Prakticums medialinje våren 2019.
Källor:
Carl Nylund - Hudläkare, IhoSairaala
Camilla Lindholm - Kosmetolog lärare
Aila Soliman - VD, Eco Beauty Wellness
Jonna Neffling - Produktsäkerhetschef, Tullen
lakemedelsverket.se
www.elle.com/uk/beauty/skin/articles
cosmeticsinfo.org
www.safecosmetics.org
www.teknokemia.fi
Denna artikel är resultatet av ett samarbete mellan Svenska Yle Kunskap och Medielinjen på Prakticum våren 2019.
Artikeln uppdaterad 28.6.2019 kl 23:25.