Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Borde influencers ha strängare regler? "Om man skulle tänka på alla som läser skulle man inte ens skriva hälften av det man gör nu"

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 09:44.
Tjej som ligger och tittar på sin telefon.
Bild: All Over Press

Journalistreglerna finns till för mediebranschen, men behöver också de som jobbar med information och innehållsskapande på till exempel sociala medier mer definierade regler för vad de får publicera och hur de ska arbeta?

Jennifer Sandström är resebloggare och bosatt i Finland. Hon känner att hon till viss del har ett ansvar gentemot sina följare. Därför har hon börjat tänka mera på sina värderingar och vad hon förmedlar.

– För mig har det också alltid varit viktigt att visa en verklig bild och inte bara det som är positivt. Jag försöker ta med både medgångar och motgångar.

Jennifer Sandström har börjat fundera mer på hur hon lever och vilken bild hon ger andra. Det blir allt viktigare att följa sina egna värderingar, eftersom det man gör och skriver kan dömas ut av publiken, säger hon. Och det ser hon främst som något positivt.

– Jag brukar fundera på om jag ger en bild av ett perfekt liv eller om jag uppmuntrar till konsumtion.

porträtt på bloggaren Jennifer Sandström.
Bildtext Jennifer Sandström tycker inte det behövs mer regler för influencers eftersom deras jobb inte är likadant som journalisters.
Bild: Privat/Jennifer Sandström

"Inte bara influencerns ansvar"

Enligt Jennifer Sandström kan influencern inte ensam bära ansvar för hur andra påverkas. Hon säger också att det är ganska lätt att glömma bort att man faktiskt har en röst och en publik.

– Om man skulle tänka på alla som läser varje gång man skriver så skulle man inte ens skriva hälften av det man gör nu.

Bloggare beskriver hon mer som företagare än journalister. Hon tycker ändå att man ska tänka på sitt ansvar, eftersom skillnaden inte är lika uppenbar för publiken.

– Jag har en publik som läser och lyssnar, men det är svårt att dra linjen för var ansvaret ligger mest.

Bara för att man bloggar tycker inte Jennifer Sandström att man måste vara en förebild och supermänniska.

– Det handlar om en balans. Man kan ta sitt ansvar men också utbilda de som konsumerar sociala medier kring vad det handlar om.

Lagar för influencers skulle göra branschen tydligare

Albin Adell Sjöberg som är ordförande i intresseföreningen Influencers of Sweden är av annan åsikt. Han tycker ansvaret för innehållet ligger hos influencern eftersom personen äger materialet.

– Om det är en person som riktar sig till yngre så ska det vara material som riktar sig till en yngre publik och inte material som riktar sig till äldre när det gäller språkbruk och innehåll.

Porträtt av Albin Adell Sjöberg, ordförande för Influencers of Sweden.
Bildtext Albin Adell Sjöberg tycker att det behövs regler för influencers för att göra branschen tydligare.
Bild: Privat/Caroline Frankesjö

För att influencers ska få bättre arbetsvillkor tycker Albin Adell Sjöberg att det borde finnas tydligare regler och att lagarna i olika länder borde förnyas.

– Vi har försökt kolla över svensk lagstiftning. Lagen är inte anpassad för influencers, varken när det kommer till etik eller arbetsmässigt.

Albin Adell Sjöberg känner inte till att något land skulle jobba i framkant med etiska riktlinjer.

Instagram och Youtube har tagit fram egna etiska riktlinjer för vad man får publicera. Men det finns fortfarande mycket frihet.

– Det kan lätt låta som att man är väldigt hård, men vi är en bransch som vill vara tydlig. Man ska inte vara rädd för att det kommer för mycket regler, utan vi behöver det.

Albin Adell Sjöberg säger att riktlinjer är nödvändiga.

– För att skapa en trygghet för influencern, men också för läsare och mottagare av allt material på sociala medier, behövs det regler.

Influencers of Sweden har också tagit fram egna riktlinjer för sina influencers och Albin Adell Sjöberg säger att de har märkt att det är något också resten av branschen vill ha.

Youtubernätverk: Vi har redan en bra kvalitetskontroll

Jessica Westin på United Screens, ett videonätverk som arbetar med youtubers, tycker däremot inte att det behövs mer specifika regler och lagar för influencers än de som redan finns.

– Vi följer lagar i länderna vi jobbar i och vi godkänner inte homofobiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll från våra youtubers.

United Screens har inte haft sådana problem med sina influencers eller deras innehåll att de känner att det skulle behövas etiska regler för hela branschen.

– Vem som helst kan inte gå med i nätverket så vi har redan en god kvalitetskontroll på innehållet, säger Jessica Westin.

Porträtt av Jessica Westin på United Screens.
Bildtext Jessica Westin ser inte behov av fler regler för influencers.
Bild: United Screens

Jennifer Sandström tror inte heller att lagar och regler skulle lösa de problem som kan uppstå.

– ... men många bloggar och liknande drivs professionellt och då vill man ändå följa liknande regler för att ge ett professionellt intryck.

Jennifer Sandström och Albin Adell Sjöberg är ändå ense om att man måste tänka på vad man lägger upp. Det kan nämligen skada ens varumärke eller publiken.

– Om man agerar på ett sådant sätt som andra tar illa upp av så påverkar det också varumärket. Följarna kan tappa förtroende för en och företag kanske inte vill samarbeta, så det kan slå tillbaka, säger Jennifer Sandström.

Diskussion om artikeln