Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Radions symfoniorkesters blivande chefsdirigent är Nicholas Collon

Från 2019
dirigenten Nicholas Collon
Bild: Chris Christodolou

Engelsmannen Nicholas Collon har valts till ny chefsdirigent för Radions symfoniorkester. Han tillträder tjänsten hösten 2021, då den nuvarande chefsdirigenten Hannu Lintus period löper ut.

Nicholas Collon är chefsdirigent för Aurora Orchestra i London som han grundat, chefsdirigent för Residetie-orkestern i Haag samt förste gästdirigent för Gürzenich-orkestern i Köln.

“Det är med största glädje som jag kommer att delta i Finlands Radios symfoniorkester och det följande kapitlet i dess historia. Jag dirigerade RSO för första gången 2017 och blev helt tagen av orkesterns tekniska briljans och förbluffande precision, dess passion och musikalitet. Det är verkligen spännande att bevittna den uppriktighet med vilken orkestern nalkas olika musikaliska stilar och perioder. Jag ser fram emot att ge mitt bidrag till RSO:s häpnadsväckande musikaliska kultur utgående från Sibelius musik och hans moderna finländska kollegor. Jag inspireras också av musikernas förbluffande professionalism, skicklighet och lust att experimentera, då de hänger sig åt utmanande repertoar av alla de slag. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan bygga vidare utgående från denna enastående grund och visa hurudan en symfoniorkester kan och bör vara på 2000-talet.”

Vid sidan av sina ordinarie engagemang har han gästdirigerat betydande orkestrar såsom Philharmonia Orchestra i London, Tyska symfoniorkestern i Berlin, Ensemble InterContemporain samt City of Birmingham Symphony Orchestra. Opera har Collon dirigerat bl.a. på English National Opera och Kölnoperan. Sina studier bedrev han vid Eton College och Universitetet i Cambridge.

Valdes av musikerna

Nicholas Collons mångsidiga repertoar spänner från barocken till nutida musik och hans tolkningar av verk från olika epoker har fått beröm för att vara traditionsmedvetna och övertygande. ”I detta avseende för han chefsdirigenternas tradition vidare inom RSO på ett naturligt sätt. En uppskattad internationell dirigent är dessutom ett nytt starkt trumfkort, då det gäller att föra fram finländsk musik”, säger intendenten Tuula Sarotie.

RSO har också annars fått en allt mer internationell prägel under de senaste åren – bland orkesterns musiker finns tolv olika nationaliteter och arbetsspråket har redan länge varit engelska.

Valet av chefsdirigent för Radions symfoniorkester görs av orkesterns musiker. Redan under sitt första besök i mars 2017 gjorde Nicholas Collon ett starkt intryck på dem och deras val var enhälligt. “Atmosfären var exceptionellt inspirerad genast i början av repetitionerna och konserten var en av höjdpunkterna under de senaste åren”, minns Tuula Sarotie.

”Collon är en väldigt skicklig dirigent som har förmågan att hjälpa musikerna till topprestationer. Hans sätt att musicera är naturligt, spontant levande i stunden och inspirerande. Vi har med intresse följt med hans programplanering och hans projekt med Aurora Orchestra”, berättar orkesterdelegationens ordförande, violinisten Maria Puusaari.

Aurora Orchestra har under Collons konstnärliga ledning etablerat sin popularitet såväl i Storbritannien som utanför. Ensemblen nöjer sig inte bara med att framföra musik utan har även strävat till att förnya hela konsertformen och öppna verken på ett nytt sätt bl.a. i BBC:s program. Dessa idéer presenterar Aurora varje år bland annat vid London Proms, ett av de mest betydande musikaliska evenemangen i världen.

RSO:s uppgift att utveckla och upprätthålla den finländska musikkulturen består också under den engelske chefsdirigentens mandat.

”Under de närmaste åren sätter Collon sig in grundligt i det finländska musiklivet och kommer även med en stark egen insats. Han har redan ett långvarigt och passionerat förhållande till Sibelius verk”, berättar Tuula Sarotie.

Nicholas Collon dirigerar RSO i Musikhuset 17.5. På programmet står Julian Andersons Fantasias, Hector Berlioz’ Symphonie fantastique samt Maurice Ravels pianokonsert med Fazil Say som solist. Under den kommande säsongen gästdirigerar Collon RSO i februari 2020. Då ges bl.a. Thomas Adès’ violinkonsert med Pekka Kuusisto som solist och Kalevi Ahos Symfoniska danser.

På andra språk