Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL kommer inte att förbjuda tacklingar mot huvudet – kommissionären ser ingen koppling mellan huvudskador och CTE för ishockeyspelare

Från 2019
Uppdaterad 02.05.2019 11:34.
Kris Versteeg och Rickard Rakell i slagsmål, mars 2016.
Bild: All Over Press

Den tidigare NHL-spelaren Todd Ewens änka tänker inleda en rättsprocess mot ligan samtidigt som kommissionären Gary Bettman inte vill kännas vid att huvudskador som spelare ådrar sig kan leda till CTE.

Huvudskador i NHL har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren. Flera spelare har öppet pratat om vilka problem de drabbats av och en grupp spelare försökte också stämma ligan för de huvudskador som förföljt dem efter karriären.

Förra hösten betalade NHL nästan 19 miljoner dollar till 318 ex-spelare efter en förlikning då ligan misslyckats med att skydda spelare från huvudskador.

Forskning i USA visar att det i fotbollsligan NFL finns ett samband mellan huvudskador och sjukdomen CTE (Chronic traumatic encephalopathy) som orsakar bland annat minnesförlust, aggression och depression.

Men NHL:s kommissionär Gary Bettman ser inte samma koppling för ishockeyspelare.

– Jag är ingen läkare eller forskare och mina åsikter baseras endast på vad experter på området sagt. Jag tror inte, på basen av vad jag fått veta, att det finns någon koppling.

– Om någon har information som säger det motsatta så vill jag gärna höra det, sade Bettman i samband med att han vittnade om hjärnskakningar inom idrott inför ett parlamentariskt utskott i Kanada.

Gary Bettman.
Bildtext Gary Bettman.
Bild: All Over Press

Ewens änka vill starta rättsprocess

Den tidigare NHL-spelaren Todd Ewen led av depression under många år efter sin karriär och begick självmord 2015.

Efteråt har läkare konstaterat att han led av CTE och hans änka planerar nu att inleda en rättsprocess mot ligan.

– Det finns anklagelser angående diagnosen och vi kommer att ta i tu med det i sinom tid. Det finns också påståenden som förts fram som saknar belägg, säger Bettman.

Även spelare som Steve Montador och Derek Boogaard ska enligt TSN och ha lidit av CTE.

Huvudtacklingar och slagsmål blir kvar

På frågan om NHL kommer att vidta några åtgärder för att minska eller förbjuda tacklingar mot huvudet svarade Bettman nekande.

– Just nu finns det inte mycket vi kan göra, sade han.

Bettman sade också att man inte tänker förbjuda slagsmål på isen.

–Man får redan ett straff för slagsmål. Frågan man måste ställa sig är vad skulle det få för konsekvenser om vi förbjuder slagsmål.

– En undersökning som vi gjorde bland spelare för fyra-fem år sedan visade också att de inte ville se någon förändring på det här området, säger han.

Källor: TSN, Reuters

Diskussion om artikeln