Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ny app ger cyklister grönt ljus redan före korsningen - och ska inte orsaka trafikkaos, lovar Vanda

Från 2019
Collage på en person som cyklar och ett grönt trafikljus.
Bildtext Vandacyklisterna behöver inte längre vänta på grönt ljus.
Bild: Yle

Tycker du att det är jobbigt som cyklist att varje gång stanna vid trafikljusen för att trycka på en knapp och vänta på att det blir grönt? Vanda stad har tagit i bruk ett program som ger cyklister grönt ljus i korsningar.

Programmet går att ladda ner till telefonen och det är kopplat till närmare fyrtio olika korsningar i Dickursbyområdet i Vanda.

När man hoppar upp på cykeln öppnar man applikationen, aktiverar telefonens GPS och trycker på en knapp som sedan skickar iväg GPS-signaler till trafikljusen.

Knappen är som en virtuell version av de knappar fotgängare använder vid korsningar då de vill att det ska bli grönt ljus för dem och rött för bilisterna.

En hand trycker på knappen för trafikljuset vid ett övergångsställe.
Bildtext Tryckknappar som används av fotgängare i trafikljus. Det är den knappen som cyklister nu kan använda virtuellt.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Programmet följer cyklistens rutt med hjälp av GPS:en och skickar en signal till nästa trafikljus och begär om grönt ljus.

- Programmet märker när cyklisten närmar sig ett trafikljus. Då skickar det en så kallad förfrågan om grönt ljus, säger trafikingenjör Kimi Känkänen från Vanda stad.

Orsakar inte trafikkaos

Programmet kan inte påverka trafikljusen direkt. Det begär endast om grönt ljus redan innan cyklisten kommer till korsningen. I bästa fall blir ljuset grönt innan cyklisten kommer till korsningen, och då behöver hen inte nödvändigtvis stanna.

- Cyklisten har inte förkörsrätt och andelen gröna ljus ökar inte. Tanken är endast att programmet ska göra cyklandet mer smidigt, säger Känkänen.

text om att trycka på knappen vid rött ljus
Bild: Yle/Stefan Härus

"Vanda vill främja cyklandet"

Vanda är den andra staden i Finland som tar i bruk programmet. Det används redan i Tammerfors.

- Vanda vill främja cyklandet och det här är det första steget, säger Känkänen.

Ifall programmet blir populärt bland cyklister överväger staden att utvidga programmets område, så att det fungerar vid fler korsningar.

- Då vi testkörde programmet verkade det fungera riktigt bra och det var lite smidigare och snabbare att cykla utan att alltid tvingas stanna vid trafikljusen, säger Känkänen.

Diskussion om artikeln