Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Designerparet Aamu Song och Johan Olin.

Veckans kulturtips: Bada i nyskriven dramatik, pyssla med origami, eller lyssna på antifascistisk hardcore

Den här veckan tipsar vi om ett uppfriskande maratonbad för alla som vill simma i teater, bekanta sig med japansk stilrenhet eller lyssna på anarkistisk och antifascistisk hardcore från Tyskland.

Från 2019

Hantverkarkonst och design

Det sägs att minimalismens tid är förbi, att trenden vänt och att storblommigt och andra frodiga mönster och former åter är inne i mode och design.

Säger du pyttsan? Japansk stilrenhet och lugn har övertagit Designmuseet i Helsingfors denna vår. Formgivarparet Aamu Song och Johan Olin bjuder till japansk fest på Designmuseet i Helsingfors.

Kokeshidockor från Japan i vitrin.
Bildtext Japanska kokeshidockor
Bild: Wikimedia commons/Kimivanil

Det blir paneldiskussioner, japanska mästare visar upp sin fingerfärdighet då de tillverkar traditionella kokeshidockor, och så kan man själv forma masker eller pynja origami på workshoppar. Alla utställningar och programpunkter är gratis just den här dagen.

Aamu Song och Johan Olin fick statspriset i formgivning år 2010. Parets verk från de senaste tio åren, utställningen "Universums hemligheter" är Designmuseets huvudutställning i vår.

Var? Designmuseet i Helsingfors

När? Japansk helgdag lördagen den 11 maj kl 11-18. Utställningen "Universums hemligheter" visas t.o.m. den 22 september.

Med vem? Totoro--------I-----------Yoko Ono

Rexit - bada i nyskriven dramatik

Festival

Alla som kommer ihåg "Textfest" på Teater Viirus för ett par år sen, då åtta nyskrivna pjäser under några dagar spelades i maratontakt, har nu en chans att uppleva en liknande festival, den här gången i Viirus nya utrymmen på Busholmen i Helsingfors.

"Textfest" var starten på Projekt Reko, ett av Kulturfonden understött treårigt projekt med mål att få fram nyskriven, finlandssvensk dramatik. Veckoslutets festival är avslutningen på Reko och bär följdaktligen namnet "Rexit".

Teater Viirus fönster på Busholmen, Helsingfors.
Bildtext Teaterfestivalen Rexit pågår 9-12.5 på Teater Viirus i Helsingfors
Bild: Wikimedia commons/Mlang.Finn

Under fyra dagar har publiken möjlighet att se sammanlagt sju nyskrivna föreställningar av sju olika dramatiker: Johan Fagerudd, Maria Kallio, Mikael Sjövall, Jolin Slotte, Karin Tötterman, Andreas Westerberg och Robert Åsbacka

"Textfest" var en verklig fest för alla teatervänner. "Rexit" har alla chanser att bli en lika stor fest: ett uppfriskande maratonbad för alla som vill simma i teater.

Var? Teater Viirus, Medelhavsgatan 14, Helsingfors

När? 9-12 maj

Med vem?
Nicke Lignell ----I---------------- din tama iller

Anarkistisk och antifascistisk digital hardcore från Tyskland

Musik

Berlinbandet Atari Teenage Riot (förkortat ATR) är bandet som skapade sin egen musikstil: digital hardcore. Gruppen bildades 1992 som ett svar och en motreaktion på den nynazism som influerade den tyska techno-scenen.

Atari Teenage Riot spelar in alla sina låtar på en gammal Atari ST, en av de populäraste hemdatorerna under andra hälften av 1980-talet och första hälften av 1990-talet.

Atari Teenage Riots sångerska Nic Endo
Bildtext Nic Endo
Bild: Bobo Boom

ATR är anarkistisk och antifascistisk och fick snabbt en stor skara beundrare världen över. En del av deras livespelningar har slutat i upplopp, kanske inget under när man sjunger låtar som heter "Hetzjagd auf Nazis" (Hetsjakt på nazister) eller ger ut album som heter Burn, Berlin Burn!

Det är måhända därför deras konsert i Helsingfors på fredag är F-18. Bättre att ta det säkra före det osäkra. Burn, Helsinki, Burn?

Var? The Circus i Helsingfors

När? Fredag 10 maj kl. 21

Med vem?
Michael Monroe ----------I---------- Andy McCoy

Den här veckans kulturtips fick du av Jessica Edén, Eva Pursiainen och Peter Lüttge.