Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands bästa 800 meterslöpare nöjd med Semenya-beslutet: “Vi andra är stackare då hennes fördel är så enorm”

Från 2019
Uppdaterad 02.05.2019 17:40.
Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivistos personbästa är åtta sekunder sämre än Caster Semenyas.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto tycker att det är rättvist med testosterongränser i medeldistanslöpning. Enligt den flerfaldiga finländska mästaren är Caster Semenyas fördel omkring sju sekunder på 800 meter.

På onsdagen förkastade idrottens skiljedomstol CAS Caster Semenyas överklagan om att det internationella friidrottsförbundet IAAF vill införa testosterongränser för kvinnliga medeldistanslöpare.

Semenya som har ovanligt höga testosteronnivåer måste i framtiden ta mediciner, som sänker på nivåerna, för att få delta i tävlingar.

Många ser beslutet som diskriminerande, men Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto tycker att det är rättvist.

– Så klart det känns orättvist för henne, men med tanke på de övriga idrottarna är det fullständigt rättvist, säger Kuivisto till Yle Urheilu.

Enligt Kuivisto, som vunnit guld på 800 meter vid Kalevaspelen de tre senaste åren, är så gott som alla andra medeldistansare också inne på samma linje.

– Man tänker alltid att stackars henne, men man måste också tänka på de övriga. Vi andra är också stackare då hennes fördel är så enorm.

Caster Semenya.

Kuivisto berättar att man i löparkretsarna talar om att Semenys fördel på det dubbla banvarvet är till och med sju sekunder. Semenyas rekord är 1.54,25, medan Kuivistos personbästa är 2.02,14.

Semenya som vunnit bland annat två OS-guld har varit överlägsen på 800 meter under de senaste åren och har vunnit redan 29 tävlingar i följd på distansen.

År 2014 lyckades Kuivisto ändå slå Semenya på 800 meter då hon var bättre i Kuortane. Kuivisto menar ändå att Semenya då tog mediciner för att sänka på sina testosteronnivåer.

På fredagen kommer Semenya ännu att tävla på 800 meter i Dohas Diamantligatävling, men från och med 8 maj får hon inte tävla på distanser mellan 400 meter den engelska milen (1609 meter).

Diskussion om artikeln