Offer för sexuellt våld får all hjälp under samma tak på ÅUCS: "Vi hoppas att fler hittar hit"
Seri-stödcentret vid ÅUCS erbjuder heltäckande psykiskt och socialt stöd för personer som fallit offer för sexuellt våld.
- Upp till 50 procent av offren får något slag av posttraumatiskt stressreaktion efter incidenten. Genom att ge dem snabb hjälp, minskar risken för att de drabbas av andra åkommor, säger Rauni Klami, specialläkare inom kvinnosjukdomar och förlossning.
På plats finns krisskötare och patienterna har också möjlighet att göra rättsmedicinska prov, träffa socialarbetare, sjukhuspräst eller få mediciner, vaccin eller dagen efter-piller.
Att all service och allt stöd nu finns under samma tak gör det lättare för offer att få mångsidig och effektiv hjälp. En fungerande vårdkedja sparar också på vårdkostnader.
Centret, som har öppet dygnet runt, är ett resultat av ett samarbete mellan myndigheter som polis, sjukhuset och tredje sektorns representanter.
Alla är välkomna, oavsett kön
Mottagningen finns i U-sjukhuset, i ett avskilt utrymme i samband med Kvinnokliniken. Det finns en åldersgräns på 16 år, men besöket kräver ingen remiss. Alla kön är välkomna.
Tjänsterna är avgiftsfria och det går också att ringa för att fråga råd. Servicespråken är i första hand finska, svenska och engelska.
Cirka 100 besökare väntas årligen till centret, men personalen hoppas att fler skulle hitta dit, eftersom det finns ett stort mörkertal bland fallen av sexuella våld, säger Jenni Rautio, barnsmorska och sexualrådgivare.
- Idag vågar man prata mer om sexuellt våld än tidigare, vilket vi hoppas ska sänka tröskeln för att söka hjälp.
Men eftersom många incidenter av sexuellt våld inte polisanmäls idag och ännu färre leder till åtal och domar, är det också viktigt att de utsatta reagerar snabbt efteråt.
Det här är viktigt ifall man vill lämna rättsmedicinska prover, som bör tas så fort som möjligt, men helst högst tio dagar efter händelsen.
Kräver ingen brottsanmälan
Eftersom det är akut vård som ges på stödcentret ska man komma allra senast inom 30 dagar efter händelsen.
- Det är cirka 60 procent av offren som idag gör en brottsanmälan. Många låter bli att göra det då inte alla brottsanmälningar leder till åtal och slutligen domar. Genom att komma hit så fort som möjligt för prover, ökar också bevisens tillförlitlighet, säger Jenni Rautio, barnmorska och sexualrådgivare, som koordinerat grundandet av centret.
Men ett besök vid Seri-stödcentret kräver varken en brottsanmälan eller att det görs rättsmedicinska prover, påpekar Klami.
- Vi rekommenderar ändå att proverna tas. Vi kan inte veta om det som hänt är ett brott. Vi är inte specialister på rättsliga saker, så därför tar vi proverna bara om offret ger tillåtelse. Sedan sparar vi proverna här tills offret bestämt sig om de vill göra en brottsanmälan eller inte.
Flera center öppnas under närmaste år
Det första Seri-stödcentret öppnades i Helsingfors för cirka två år sedan. Meningen är att det inom några år ska finnas Seri-stödcenter på sammanlagt fem orter.
Både Rauni Klami och Katja Kero ser framemot arbetet på Seri-stödcentret.
- Vi är jätteglada och stolta över att kunna börja jobba med det här därför att det är så viktigt, säger Klami.
- Hoppas att informationen sprids och att människor vet om oss, så att de kan söka efter hjälp och stöd - här är vi, flikar Kero in.