Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många oljeobservationer i Kvarken – oljekällan är ännu okänd

Från 2019
Olja på en sten.
Bild: NTM-centralen

Under de senaste dagarna har det hittats olja vid stränderna vid Rönnskärs skärgård i Kvarken. Observationerna är små, men NTM-centralen ber allmänheten rapportera om fynd.

I Kvarkens skärgård har det hittats olja vid många stränder. Den första observationen gjordes 28 april och oljan har kommit till stränderna under de senaste två veckorna.

Olja i en grön plastdunk.
Bild: NTM-centralen

Det handlar om små mängder, men olja har observerats på omkring 40 ställen.

- Om det till exempel skulle ha kommit till en holme där många fåglar rör sig, skulle det ha varit förödande. Varje sådan pöl är en risk för fåglar som häckar och söker mat, och även för andra organismer, säger marinbiologen Vincent Westberg, vid NTM-centralen.

Observationerna har gjorts på ett 25 kilometer stort område i Rönnskärs skärgård i Malax, från sydväst om Storskär till söder om Strömmingsbådan.

Olja bland stenar.
Bild: NTM-centralen

Kommer troligen från en och samma källa

Westberg tror att det handlar om smörjolja eller tjock brännolja. Enligt NTM-centralens bedömning kommer oljan från en och samma källa.

- Vi vågar inte spekulera gällande källan, men utgående från vad vi sett på plats och via bilder, verkar det vara fråga om gammal olja. Det kan handla om en äldre skada eller olycka, säger Westberg.

NTM-centralen önskar att personer som rör sig i skärgården ska anmäla oljeobservationer till Malax kommun eller NTM-centralen.

- Det här är en risk som vi måste lyfta fram. Ifall oljemängderna ökar, så har vi orsak att vara oroliga, säger Westberg.

Översättning och bearbetning: Markus Bergfors

Artikeln baserar sig på Merenkurkussa lukuisia öljyhavaintoja – öljyn lähde toistaiseksi tuntematon skriven av Merja Siirilä.

På andra språk

Diskussion om artikeln