Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andra finalronden direkt i TV2 och på Arenan: HIFK:s skadebekymmer har skjutit över favoritrollen till Dicken

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 17:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll, Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den första handbollsfinalen mellan Helsingforslagen bjöd på högklassig och spännande underhållning. Utmanaren Dicken drog det längre strået i matchen som gick till förlängning och har nu chansen koppla ett litet grepp om mästerskapspokalen.

Vad?

Den andra finalen i handbollens FM-serie mellan landets två överlägset bästa lag. På söndagen vann Dicken den första matchen med 28–26 efter förlängning.

Tre segrar krävs för att kamma hem FM-guldet.

Vem?

Grundserievinnaren HIFK kom till vårens finaler med elva raka segrar i bagaget men den sviten bröts då Dicken var starkare i Idrottshuset i Helsingfors.

Dicken tog säsongens andra seger över HIFK efter en jämn laginsats där Mia Åstrand något överraskande steg fram som matchvinnare. Under den andra halvan av förlängningen spelade hon fram till Tove Salokivis 25–26 och punkterade matchen med sina mål som förde Dicken upp i en 28–25-ledning.

Överlag gav Dicken prov på sitt bredare material då hela tio spelare fick sitt namn i målprotokollet. HIFK hade sex målskyttar varav Linda Cainberg, Kathlen Ax och Inka Jäntti stod för 19 av lagets 26 fullträffar.

HIFK:s Kathlen Ax under handbollsfinalerna 2018.
Bildtext Kathlen Ax tillhörde HIFK:s starkaste spelare i den första finalen.
Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen/Newspix24

HIFK fick i den första finalen klara sig utan skadade målvakten Tia Lehtinen och högeryttern Sara Jäntti. Dessutom spelade handskadade Ida Väyrynen endast i försvaret samtidigt som Anna Vinogradova och Inka Jäntti lider av små skavanker.

Det betyder att lagets namnstarkaste spelare med Linda Cainberg och Kathlen Ax i spetsen måste leverera igen. Får de tillräckligt med flankstöd av Ella Holopainen och Anniina Nyholm kan HIFK mycket väl återta hemmaplansfördelen. Roosa Niemi som valdes till månadens stjärnspelare i april måste nå samma nivå som i final nummer ett.

Dicken får axla favoritskapet då lagen möts i Drumsölagets hemmahall där båda vunnit ett inbördesmöte den här säsongen. Hur Dickenspelarna hanterar den nya rollen blir en nästan lika intressant fråga som den om det är Kira Itkonen eller Sonja Koskinen som inleder i hemmalagets mål.

I den första finalen startade Itkonen men blev utbytt efter 40 minuter vid ställningen 17–17. Koskinen släppte nio bollar på 30 minuter.

När?

Vårens andra damfinal börjar klockan 18.15 och sändningen i TV2 och på Arenan kvarten tidigare. Tre segrar krävs för guld.

Kristian Karlsson refererar matchen på svenska.

Finalprogrammet
28 april, HIFK–Dicken 26–28 efter förlängning
3 maj, Dicken–HIFK
7 maj, HIFK–Dicken
- - - - - - - - - - - -
9 maj, Dicken–HIFK (vid behov)
12 maj, HIFK–Dicken (vid behov)

Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll, Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln