Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Camilla Läckberg är förmögen, men känner sig inte hemma i överklassen

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 06:38.
Camilla Läckberg vid ett fönster, iklädd mörkrosa skjorta.
Bildtext Författaren Camilla Läckberg tror att hennes kroppsfixering är en generationsfråga. Jag växte upp med kroppsidealet "heroin chic".
Bild: Yle/Vanessa Forstén

Hon saknade litteraturen hon själv växte upp med och beslöt sig för att skriva en sådan bok. Camilla Läckberg är Sveriges mest lästa författare och hennes senaste bok handlar om kvinnlig hämnd.

Boken handlar inte bara om hämnd utan också om livet i en lyxig tillvaro som hemmafru i jetset-världen. En värld som Läckberg menar att hon inte någonsin kommer att förstå sig på.

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa författare, hennes böcker har sålt fler än 23 miljoner exemplar i nära 60 länder. Och hon skriver brett och snabbt. Främst är Camilla känd som deckardrottningen men hon skriver också barnböcker (Super-Charlie) och nu bryter hon ny mark med sin senaste bok En bur av guld (2019).

– Jag tvingades kategorisera min nya serie och landade på hämndlitteratur. Jag är väldigt intresserad av hämnd och överlag tror jag att vi som människor är intresserade av det temat. Redan i bibeln i gamla testamentet handlar det ju till stor del om hämnd.

– Jackie Collins och Sidney Sheldon är förebilder för mig. Och som jag har saknat den litteraturen! Jag helt enkelt slukade de här böckerna.

– Och något som jag insett nu som vuxen är att de alltid handlade om väldigt starka kvinnor, det tänkte vi inte riktigt på då, men det var kvinnor som tog över imperium, som tog för sig av män och av livet helt enkelt. Kvinnor som tjänade sina egna pengar.

– Det var tidigt 1980-tal och de här kvinnorna var vårt ideal då. Och så försvann den litteraturen. En bur av guld är en slags hyllning till den litteraturen som gav mig så mycket glädje i tonåren.

Stockholms jetset- och finansvärld

Boken En bur av Guld handlar om Faye som blir sviken av sin man, men som vägrar acceptera sitt öde och tar saken i egna händer och hämnas gruvligt.

Faye var en ambitiös kvinna med stora framtidsplaner, men hon har gett upp allting för sin man för att kunna vara hemma och sköta deras gemensamma barn.

Då mannen lämnar henne för en annan kvinna rasar hela hennes värld och därmed också hennes ekonomi. Hon blir lämnad barskrapad. Historien utspelas sig i Stockholms jetset- och finansvärld. Men även Fjällbacka är med på ett hörn, i likhet med Camilla kommer Faye ursprungligen därifrån.

Läckbergs tidigare böcker som handlar om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck utspelar sig också i eller kring Camillas födelse- och uppväxtort på Sveriges västkust.

– De här kvinnliga hämndhistorierna finns tyvärr omkring oss i mängder. Jag har inte varit med om allt Faye upplever men visst finns det bitar med från mitt liv. Har man levt ett liv som kvinna omgiven av kvinnor så har man ju hört otaliga varianter av den här historien. Det var nog mer en fråga om att sovra och gallra i materialet.

Skrev synopsis innan metoo-rörelsen drog igång på allvar

För Camilla Läckberg var boken inte ett bidrag till metoo-rörelsen eftersom hon har gått omkring med idén redan i tio år.

– Jag började fila på den för tre år sedan ungefär. Så innan hela metoo drog i gång började jag skriva på ett synopsis. När sedan metoo kom tänkte jag bara JAAA det är ju precis det här jag försöker få ner på papper.

– Tajmingen blev ganska märklig, boken dimper ner precis mitt i en enorm metoo-debatt. Jag tror att det var meningen att den skulle komma just nu. Hade jag skrivit den för fem år sedan hade man inte läst den på samma sätt som man gör nu.

Camilla Läckberg poserar med sin bok En bur av guld
Bildtext För Camilla Läckberg var boken inte ett bidrag till metoo-rörelsen eftersom hon har gått omkring med idén redan i tio år.
Bild: Yle/Vanessa Forstén

Inspireras av händelser plockade ur verkliga livet

Camilla beskriver överklassen på nära håll i sin nya bok. Och hon säger att historierna är plockade ur verkliga livet.

– Jag blir inbjuden till jetset-världen ibland. Därför kan jag nog beskriva den världen också. Även om jag har mer pengar på banken än en del av dem jag träffar från överklassen så känner jag hela tiden att jag inte kommer att tillhöra dem. Det är som en slags sluten klubb som fascinerar mig enormt.

– Det finns väldigt mycket som sägs mellan raderna, och det finns många koder jag inte förstår mig på. Jag gör bort mej redan när jag tar av mej skorna vid dörren - den som tillhör överklassen förstår att behålla skorna på. Det är ju jättemärkligt tycker jag.

“Jag känner mig väldigt bonnig”

– Det är väldigt mycket som inte faller sig naturligt för mig då jag kommer in i en överklassmiljö. Jag blir helt enkelt jättestressad. Och känner mig väldigt “bonnig” som man säger på min dialekt, det vill säga lantlig.

– Annars har jag skaffat mej ett så pass bra självförtroende att jag kan föra mig i de flesta situationer, men när det gäller överklassen känner jag väldigt tydligt att jag inte tillhör den. Och just därför fascinerar den världen mej. Den känns lite som en sista utpost i en intern klubb, en relik från en svunnen tid.

Att leva som en rik hemmafru kan låta lyxig. Man slipper jobba, kan vara hemma, ta långa luncher och shoppa men det finns också en maktlöshet i det där, påpekar Camilla.

– Du lägger hela ditt liv och all makt i händerna på någon annan och gör dej väldigt sårbar. Jag är inte alls avundsjuk på den livsstilen. Jag förstår den helt enkelt inte.

Cash is Queen

Cash is Queen – egna pengar ger frihet, det är en debatt vi tar alldeles för sällan. Camilla menar att det i Sverige just nu förekommer en liten våg av att det är mode att vara hemmafru igen. Kvinnor går ut och säger att de väljer att vara hemma, att det är deras eget val.

– Jag ser inte på något sätt ner på folk som väljer att vara hemma, det är ju faktiskt ett av de tyngsta jobben att vara hemma och sköta barnen, säger Läckberg som ändå ser vissa faror i att lita på att mannen är den som drar in pengarna.

– Man skriver kanske huset och båten på honom för det är skattemässigt fördelaktigt. Och så drar han. Eller dör. Vad händer då?

– Ditt CV är inte aktuellt, din utbildning är gammal, du har inga egna pengar. Hur ska du klara dej? Det måste vi själva ta ansvar för att säkerställa. De är inget vi kan beskylla männen för. Vi kan inte stå där och vara arga femton år senare och undra varför han inte ger en några pengar. Du kan inte lita på en annan människa på det sättet, du kan bara lita på dej själv.

– Kom överens om saker och ting på förhand. Om jag ska vara hemma och ta hand om barnen medan du gör karriär så vill jag att det sätts in så här mycket pengar på mitt konto varje månad, jag vill att det pensionssparas och så vidare. Vi måste ställa de kraven och inse att vi är värda det.

Kroppsfixeringen är fortfarande närvarande

Trots all framgång och självinsikt har Camilla ändå svårt att acceptera hur hon ser ut.

– Jag kan bli så himla arg på mej själv. Jag är hyfsat smart, jag har ett bra liv, jag har en bra karriär, det finns människor som älskar mej, jag har en fantastisk man och fantastiska barn. Så hur kan jag lägga energi på något så fruktansvärt tråkigt och meningslöst som om det hänger lite valkar över byxkanten eller inte?

– Jag tror att det är en generationsfråga väldigt mycket. Jag växte upp som tonåring då “heroin chic” var kroppsidealet, det vill säga man skulle vara otroligt lång och otroligt smal. Se ut som en supermodell. Kate Moss var idealet.

– För mig är det väldigt svårt att jobba bort min kroppshets så hoppet står till den nya generationen. I dag tillåts former på ett annat sätt och man anser det vara vackert med former. Jag kan minska antalet dagar då jag är nojig över min kropp men jag kan aldrig få bort det helt.

FAKTARUTA

Diskussion om artikeln