Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelaren Peter Mayhew död

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 08:39.
Skådespelaren Peter Mayhew.
Bildtext Mayhew, känd som Star Wars-karaktären Chewbacca, blev 74 år gammal.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den brittiske skådespelaren Peter Mayhew har avlidit, bekräftar anhöriga. Mayhew var känd och älskad av många som Chewbacca i Star Wars.

Anhöriga skriver på Twitter att Mayhew dog i sitt hem i Texas på tisdagskvällen, 30 april, med familjen vid sin sida.

Han var född i England, men blev senare medborgare i USA.

Han blev 74 år gammal.

Mayhew spelade Chewbacca i fem filmer i Star Wars-filmserien och var med i den första filmen som kom ut år 1977. Han hade samma roll också i andra sammanhang, bland annat i tv-serier. Han listades dessutom som "Chewbaccakonsult" i Star Wars-filmerna Star Wars: The Last Jedi (2017) och Solo: A Star Wars Story (2018).

Enligt obekräftade uppgifter ska Mayhew ha dött av hjärtproblem.

Star wars-karaktärerna Han Solo, Leia Organa, Luke Skywalker och Chewbacca.
Bildtext I bakre raden Peter Mayhew i rollen som Chewbacca, tillsammans med de övriga huvudkaraktärerna i de tre ursprungliga filmerna, Han Solo (spelad av Harrison Ford), Leia Organa (Carrie Fisher) och Luke Skywalker (Mark Hamill). Fotografiet är taget under inspelningen av den andra Star Wars-filmen The Empire Strikes Back (på svenska: Rymdimperiet slår tillbaka) som kom ut år 1980.
Bild: �20thCentFox/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Galaxens kändaste wookiee

I Star Wars-sagan är Chewbacca en wookiee, det vill säga en art som härstammar från planeten Kashyyyk. Arten är långhårig och storväxt.

I tidiga översättningar av Star Wars, eller Stjärnornas krig, hette figuren Tuggback på svenska.

I filmerna jobbar Chewbacca ofta ihop med sin bästis Han Solo som andrepilot ombord på rymdfarkosten Millennium Falcon (på svenska också kallad Årtusendefalken).

Peter Mayhew som Chewbacca.
Bildtext Chewbacca, den lurviga och storväxta karaktären som har många fans världen över.
Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press

Enligt uppgifter från filmbranschen hade Star Wars skapare, George Lucas, ursprungligen tänkt att den “blott” 198 centimeter långa David Prowse skulle spela Chewbacca.

Prowse tackade nej, men han fick ändå en mindre roll (fysiskt) i filmserien. Prowse är mannen innanför Darth Vader-masken.

Det fick Lucas att börja leta efter en ny person att axla rollen. Slutligen hittade han sin Chewbacca bland personalen på ett sjukhus i London, där Mayhew jobbade på den tiden.

Mayhew var mycket lång, över 220 centimeter, och passade därför bra som den storväxta Chewbacca. Därmed blev han den överlägset kändaste wookieen i vår galax.

På gund av hälsoproblem blev Mayhew tvungen att lämna rollen bakom sig under senare år.

I samband med filmen The Force Awakens (2015) delade han redan på ansvaret med finländaren Joonas Suotamo. Efter det har Suotamo fått ärva rollen medan Mayhew har fungerat som Chewbaccakonsult.

Suotamo reagerar på nyheten om sin väns bortgång med sorg.

På Instagram skriver han bland annat om betydelsen av att ha haft Mayhew som mentor, och att tankarna nu går till Mayhews familj och fans världen över.