Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Låsta dörrar och kameror på BB - men övervakningen får inte gå till hysteri säger överläkare efter kidnappningen i Karleby

Från 2019
BB i Karleby.
Bildtext Dörrarna hålls låsta.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Dörrarna till förlossningsavdelningen är låsta nattetid och nya kameror övervakar ingångarna. Men att övervaka familjerna varje minut är inte fruktbart enligt överläkare Charlotta Frostdahl vid kvinnokliniken i Karleby.

Ett nyfött barn kidnappades från centralsjukhuset i Karleby i mitten av april

Enligt kommunikationschef Mikael Appel på polisen i Österbotten är det mycket ovanligt att någon kidnappar en baby från en förlossningsavdelning.

- Det som jag har stött på i det här yrket är oftast fråga om en vårdnadstvist där ena föräldern tar barnet och åker till annan ort, oftast att man åker utomlands med barnet.

Ingen märkte vad som skedde

Att pappor och släktingar kommer till BB är förstås helt normalt och då kan det enligt Appel vara svårt för personalen att märka vad som är på gång.

Överkonstapel Mikael Appel vid polisinrättningen i Österbotten, Vasa
Bildtext Mikael Appel.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- I det här fallet var det närmaste släkten som var på sjukhuset och det är helt normalt att man besöker mammor och nyfödda. Har man då tänkt röva bort ett barn är det väldigt enkelt att bara ta ett barn och åka i väg utan att det väcker uppmärksamhet på något sätt, säger Appel.

Appel säger att det överlag är upp till sjukhusen att se över säkerhetsläget. Men i det här fallet ser han inte att sjukhuspersonalen kunde ha gjort något annorlunda. Pappor och familj har helt enkelt rätt att besöka nyfödda.

Personalen håller koll

Enligt Frostdahl håller personalen nog koll på vem som rör sig på avdelningen, men övervakningen får inte gå till överdrift.

- Vi följer noga med och i det här fallet reagerade personalen snabbt. Det tog bara någon minut innan det uppdagades.

Samtidigt räcker inte resurserna till för att någon hela tiden ska vara i mammornas rum.

Överläkare Charlotta Frostdahl
Bildtext Charlotta Frostdahl.
Bild: Yle/Carolina Järn

- Man kan inte heller gå till hysteri och övervaka alla varje stund. Det är inte trevligt för familjerna heller om någon hela tiden står bredvid.

På avdelningen har jobbet i stort sett fortsatt som tidigare.

- Vi har inte glömt händelsen men att polisen snabbt gick ut med att babyn hittats gjorde det lättare att gå vidare som vanligt med jobbet.

Vasa låser också dörrar

Överläkare Marko Rahkonen på centralsjukhuset i Karleby säger att sjukhusets ledning och säkerhetspersonal har gått igenom läget efter händelsen. Man kommer inte att vidta några nya åtgärder på grund av den här händelsen.

Appel tycker inte heller att säkerhetsreglerna på förlossningsavdelningar generellt sett borde skärpas.

- Det handlar om familj som besökt en mamma på en förlossningsavdelning. Så det är svårt att veta hur man kunde förbättra säkerheten i sådana fall. Jag utgår från att pappor också framöver får besöka nyfödda.

Enligt Appel är det en annan sak om det finns ett besöksförbud i bakgrunden.

- Men då antar jag att mamman i sådana fall meddelar personalen att pappan inte får besöka dem.

Bebisar aldrig ensamma

De senaste 2-3 åren har man uppgraderat säkerhetsnivån på hela centralsjukhuset i Karleby. En av åtgärderna har varit att man numera håller dörrarna låsta nattetid.

Nya övervakningskameror har installerats vid ingångarna och på sjukhuset finns alltid en väktare som man kan ringa vid en hotande situation.

I Vasa är det ungefär likadant. Dörrarna är låsta kvällar, nätter och helger. Det finns också larmknappar som går direkt till väktare på sjukhuset.

- Vi lämnar aldrig en baby ensam, babyn är med mamman eller familjen eller hos skötare i kansliet. Sådant här borde inte kunna ske, men det var ju pappan som var på besök, säger avdelsningsskötare Kaisa Muikku på Vasa centralsjukhus.

Babyn hittades i gott skick en dag senare i en privatbostad i Haapavesi. Brottet utreds som grovt frihetsberövande.

Diskussion om artikeln