Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Framgångsrikt tillslag i det anonyma Tor-nätverket – tullen lade beslag på servern till stor marknadsplats för narkotika

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 10:35.
Tullens logo.
Bild: All Over Press

Tullen har lyckats lägga beslag på nätverksservern för marknadsplatsen Silkkitie (Valhalla) som verkat i Tor-nätverket, samt allt det innehåll som fanns på servern.

Utifrån uppgifter som kom fram under förundersökningen har tullen dessutom gjort ett betydande bitcoin-beslag.

Silkkitie har verkat i Tor-nätverket sedan år 2013 och tidigare i år lyckades tullen i samarbete med utländska myndigheter konfiskera nätverksservern för Silkkitie.

Vad är Silkkitie?

Internationellt sett betydande mängder narkotika och andra illegala varor har i flera års tid sålts via Silkkitie. Silkkitie, även känd som Valhalla, är en marknadsplats.

Handeln via marknadsplatsen har lett till en stor mängd brottsutredningar både i Finland och utomlands.

Silkkitie var en av de mest kända och långlivade marknadsplatserna där narkotika såldes i Tor-nätverket.

Sedan nedstängningen av Silkkitie flyttade en del finländska narkotikaförsäljare sin verksamhet till övriga olagliga marknadsplatser i Tor-nätverket, bland annat en som heter Wall Street Market.

Wall Street Market också nedstängd

Europol meddelade strax efter finska tullen att man lyckats stänga ner Wall Street Market, vilket är den näststörsta olagliga marknadsplatsen på Tor-nätverket.

Personerna bakom marknadsplatsen har gripits i Tyskland och två av de som sålt de största mängderna narkotika har också gripits i USA.

Personerna som greps i Tyskland var tre till antalet. I samband med gripandet konfiskerade polisen också över en halv miljon euro i kontanter och en sexsiffrig summa bitcoin och monero.

Ärendet sköttes av tysk polis i samarbete med bland annat Europol, nederländsk polis, FBI och Homeland Security Investigations.

Förundersökning pågår ännu

Tullen har gjort ett omfattande samarbete med franska myndigheter, Europol och andra myndigheter i olika länder under förundersökningen beträffande Silkkitie.

Förundersökningen av brottshelheten pågår fortfarande och just nu informerar varken finska tullen eller internationella samarbetspartners mer om läget.

Artikeln uppdaterades 3.5.2019 kl. 10.33 med information om att Wall Street Market stängts ner.

Diskussion om artikeln