Svenska Yle live: Följ med på arkeologiska utgrävningar i Gamla stan i Borgå

I Gabriel Hagerts gränd, bakom det gamla rådhuset i Borgå, pågår det arkeologiska arbetet för fullt. Hittills har man hittat bland annat bottnen från en sko och två mynt från år 1666.
Arkeologteamet har nyss återvänt till arbetet efter lunchpausen. I den stora gropen i gränden sitter några kvinnor i gula skyddsvästar på huk.
De skrapar omsorgsfullt upp jord från marken med små spadar och skyfflar in den i gula plasthinkar. Det är isande kallt men arkeologerna tycks inte frysa.
- Åtminstone slipper vi alla surrande insekter, skojar arkeologen Juuso Koskinen som leder utgrävningarna.
Just den här dagen har man inte hittat några nya föremål, men man har snart grävt fram vad som verkar vara golvet i ett hus som någon gång har stått på platsen.
Rester av träbjälkar och tegelsten vittnar om var 1700-talets Borgåbor levt.
Inblick i vardagen
Sedan det arkeologiska arbetet på allvar kom igång i början av veckan har man hittat bland annat träkonstruktioner, läder- och metallföremål samt två mynt från 1666.
Ett av läderföremålen är bottnen på en gammal sko. Tack vare den syrefattiga jorden har lädret inte helt ruttnat bort.
- Föremålen vi hittat är från mellan 1600-talet och 1800-talet. Huset kan vara från 1700-talet, men vi vet mer senare bara allt har undersökts ordentligt, säger Koskinen.
Om rika och mäktiga personers varanden och faranden vet vi oftast en hel del via brev och andra dokument som de lämnat efter sig.
Arkeologiska fynd å andra sidan berättar mer om hur allmogen levt: skosulor, kritpipor, mynt och andra vardagsföremål ger en liten inblick i hur livet kan ha sett ut i Borgå för flera hundra år sedan.
- Det går åtminstone att se att stadsborna verkar ha haft det bättre ställt än de som bodde ute på landet, säger Koskinen.
Chans för fler fynd
Det arkeologiska fältarbetet påbörjades efter att man gjort några fynd i samband med grundförbättringen av Gabriel Hagerts gränd.
Gatuarbetena fortsätter an efter att de arkeologiska undersökningarna är klara. Det tar antagligen en månad innan hela gränden är undersökt.
- Det här är en av de större arkeologiska utgrävningarna som gjorts i Gamla stan, säger Koskinen.
Man gräver tills man når något slags bottenskikt, i det här fallet resterna efter en gata och ett hus.
Allt fotograferas och dokumenteras innan man till slut skyfflar tillbaks jorden ovanpå. Upphittade föremål tas tillvara och undersöks noggrannare.
Gränden står först i tur, men senare i vår ska grundförbättringsarbetena sträcka sig också till Rådhustorget.
Också de gatuarbetena ska övervakas av en arkeolog, och om det verkar dyka upp något intressant kan det bli dags för nya utgrävningar.
03.05.2019 klockan 20.12: Artikeln har uppdaterats med bilder på fynden.