Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsmaktens kommendör polisutreds i anslutning till repövningen i Lemmenjoki

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 13:41.
Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg på Talludden den 28 april 2018.
Bild: Lehtikuva

Åklagaren har beslutat inleda en regelrätt förundersökning om huruvida Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg har gjort sig skyldig till brott genom att ha försummat sina förpliktelser, meddelar Riksåklagarämbetet.

Fallet har att göra med den omtalade frivilliga repetitionsövningen i Lemmenjoki i Enare 22-24 september 2017.

Polisen har redan tidigare genomfört en preliminär utredning och nu ska polisen utreda om Lindberg gjort sig skyldig till brott genom att ha brutit mot sina lagstadgade förpliktelser om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten.

Lindberg har under den preliminära utredningen förnekat brott.

Repetitionsövningen i Lemmenjoki behandlas som bäst i Helsingfors hovrätt. Före detta kommendören för Karelens flygflottilj Markus Päiviö åtalas för missbruk av förmansställning, tjänstgöringsbrott och ärekränkning.

Läkare: Kommendören var berusad

En militärläkare som deltog i repövningen sade i rätten att Päiviö på grund av berusning inte var i tjänstedugligt skick under hela den tid som övningen pågick. Tidvis var det enligt läkaren mycket tydligt att kommendören var berusad.

Läkaren sade att Päiviös underlydande blev kränkta av det som Päiviö sade.

Överste Markus Päiviö i Helsingfors hovrätt den 1 maj 2019
Bildtext Markus Päiviö i hovrätten den 1 maj.
Bild: Jouni immonen / Yle

- Det fanns skämt om att degradera deltagare på övningen eller att kommendera dem till andra orter på olika håll i Finland. Det var säkert kränkande, sade läkaren.

Försvaret framhöll att fotografier visar att stämningen var bra under den tre dagar långa övningen.

Päiviö själv sade att han inte vill förnedra någon. Talet om att stationera underlydande på andra orter var enligt honom skämt.

Bad om ursäkt för kommentar om stadsdirektör

Päiviö bad om ursäkt för sin kommentar om stadsdirektören i Nurmes under en frågesport. Han erkände också att han uttryckte sig på fel sätt om deltagarna i övningen.

Häradsåklagaren Mikko Larkia yrkar på böter för Päiviö. Åklagaren anser att Päiviö behandlade deltarna i övningen på ett förnedrande sätt, missbrukade sin ställning och uppträdde berusad.

Stadsdirektören Aski Saatsi kräver Päiviö på 3000 euro i skadestånd för ärekränkning.

Päiviös rättsbiträde sade på torsdagen att Päiviö i huvudsak förnekar brott, men att han erkänner alkoholbruket och ogenomtänkta ordval.

Flygvapnets tidigare kommendör Sampo Eskelinen är i hovrätten nästa vecka. Åklagaren anser att Eskelinen dröjde med att börja utreda brottsmisstankarna mot Päiviö. Eskelinen förnekar brott.

Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg uppges ha blivit informerad om händelserna i Lemmenjoki flera månader innan förundersökningen om repövningen inleddes.

Källor: Riksåklagarämbetet, Yle Uutiset