Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Ferrari borde ha behållit Kimi ett år till” – världsmästaren Jacques Villeneuve anser att Charles Leclerc rubbar harmonin i stallet

Från 2019
Uppdaterad 03.05.2019 13:42.
Kimi Räikkönen och Charles Leclerc skakar hand
Bildtext Kimi Räikkönen ersattes av Charles Leclerc i Ferrari.
Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press

Charles Leclerc har en negativ inverkan på Ferrari anser den tidigare världsmästaren och F1-profilen Jacques Villeneuve. För att stallet och Sebastian Vettel skulle kunna utmana Mercedes den här säsongen borde man ha förlängt Kimi Räikkönens kontrakt.

Charles Leclerc har flera gånger under säsongsupptakten visat att han är otroligt snabb men Ferrari har ändå gått in för att favorisera Sebastian Vettel.

Stallchefen Mattia Binotto har tidigare sagt att man ger Vettel en fördel eftersom han varit längre i stallet och har bäst chans att kämpa om VM-titeln.

Men att ha en ung förare och en så pass vass utmanare som Charles Leclerc i stallet, rubbar harmonin anser världsmästaren från 1997 Jacques Villeneuve.

– Leclerc är snabb och redo för uppgiften men det är Ferrari som inte är tillräckligt förberett för den här situationen. Man måste titta på Vettels historia, hur det var i Red Bull med Daniel Ricciardo.

– Sebastian måste känna att han uppskattas av stallet och fansen. Så är det inte i år, säger Villeneuve till webbplatsen Motorsport.

Jacques Villeneuve sitter i en bil och ler
Bildtext Jacques Villeneuve.
Bild: xpbimages.com

"Borde ha varit Mercedes som jagar Ferrari"

Bäst för Ferrari skulle det ha varit om man hade förlängt Kimi Räikkönens kontrakt anser Villeneuve. Mercedes satsade på stabilitet då man valde Valtteri Bottas före Esteban Ocon och så borde också Ferrari ha tänkt.

– Ferrari borde ha behållit Kimi ett år till eftersom det här var den säsongen då man skulle kämpa om mästerskapet. De hade redan bundit upp Leclerc och kunde ge honom ett kontrakt för 2020 och 2021. Alla skulle ha varit nöjda och det skulle inte ha blivit obalans i stallet.

– Se på hur Mercedes gjorde och hur starka de är i år. Om Ocon hade tävlat för stallet så skulle Lewis Hamilton ha reagerat på samma sätt. Lewis skulle ha förstört honom direkt, säger den frispråkige kanadensaren.

Jacques Villeneuve tycker också att Vettel och Leclerc inte bedöms rättvist när de gör misstag.

– Leclerc kritiserades inte efter sin krasch i kvalet i Baku. Om Vettel gjort samma misstag skulle han ha krossats av media och alla. Det här har en negativ effekt på stallet.

– Jag hoppas att de kan får tillbaka balansen i stallet för det borde ha varit Mercedes som jagade Ferrari den här säsongen. I stället har Ferrari bara tre tredjeplaceringar i år, det är allt. Det här skadar stallet, säger han.

Diskussion om artikeln