Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Entreprenören Sture Udd tar gärna risker och uppmanar också andra att göra det

Från 2019
Entreprenören Sture Udd sitter i Daniel Olins tv-studio
Bildtext Sture Udd medger att han gärna gör galna investringar.
Bild: Yle

Enterprenören Sture Udd är född och uppvuxen i Vasa. Han har mycket på gång, stora visioner och brinner för innovationer och nytänk av olika slag.

Enligt honom har innovationer en bättre grogrund ute i regionerna.

- I huvudstaden ligger fokuset på förvaltning, på bekostnad av nytänk och uppfinningar, menar Udd.

Sture Udd vande sig vid att arbeta hårt och mycket redan tidigt. Han växte upp i ett arbetarhem i rätt enkla förhållanden.

När han var sju år gammal omkom hans pappa i en bilolycka. Mamman Elin blev ensamförsörjare för Sture och hans två bröder.

- Jag har mycket att tacka min mor för, säger Sture Udd. Hon var väldigt intellektuell och kunskap var alltid viktigt.

Trots att hon hade två jobb för att få tillvaron att gå runt läste hon språk på arbetarinstitutet på sin fritid och tog sig tid att diskutera med barnen.

Bakgrund i vänsterrörelsen på 70-talet

Intresset för vänsterradikalismen var närvarande redan i barndomshemmet och senare under 70-talet blev Sture Udd själv en av de drivande krafter inom vänsterrörelsen i Vasa.

Under tonåren väcktes också Sture Udds intresse för tryckeribranschen och i rätt ung ålder skaffade han en egen tryckpress. Under tiden som vänsterradikal tryckte han en hel del pamfletter och flygblad.

Men med åren förflyttades intresset över till själva affärsverksamheten kring tryckeriverksamheten.

- Jag skiljde mig väl från mängden främst för att jag började syssla med kommersiell verksamhet och ville starta ett tryckeri, och det lyckades jag med, konstatrerar han.

Han ägnade all sin tid och energi i början åt att utveckla tryckeriverksamheten.

- Jag jobbade 28 timmar i dygnet, 24 timmar räckte inte till om man ville få något vettigt till stånd, säger Udd.

Och med åren bar arbetet frukt.

Byggde upp miljonbusiness

Sture Udds historia påminner om "the American Dream". Han började med nästan ingenting och lyckades med åren bygga upp en framgångsrik affärsverksamhet på många fronter.

Redan vid 2000-talets början kunde Udd ha lagt av med arbetet och varit ekonomiskt oberoende om han hade haft lust. Men sin vana trogen fortsatte han istället sin verksamhet och satsade ännu mer, och tog ännu större risker.

Idag har Udd affärsverksamhet i bl.a. tryckeri- och bryggeribranscherna i Finland. Dessutom säljer han konsulttjänster och digitala lösningar som baserar sig på koder, med stor framgång utomlands. Udd har gjort affärer i mer än 80 länder.

Jag har investerat mycket och tagit helt fullständigt galna risker.

― Sture Udd

Nycklarna till framgången har varit dels att affärverksamheten består av flera olika delar och dels att han själv är bra på att verkställa och har vågat ta risker vid behov.

- Jag har investerat mycket och tagit stora risker, också helt fullständigt galna risker, säger han.

Han menar att han själv är en s.k. riktig kapitalist, på finska "kunnon kapitalisti".

Så här förklarar Sture Udd begreppet riktig kapitalist:

Entreprenören Sture Udd investerar och tar medvetna risker - Spela upp på Arenan

Men det är inte bara via affärsverksamheten Sture Udd har utmärkt sig. Han råkar också vara en av Finlands största skogsägare, närmare bestämt den person som äger åttonde mest skog i Finland. Det handlar om ungefär 3000 hektar skog, främst i Lappland.

Skogsägare av en slump

Udd säger att han gillar träd men att det aldrig var en plan att bli skogsägare i den här utsträckningen. Men när tillfälle bjöds och han fick möjlighet att köpa skog för hundra euro per hektar kunde han inte låta bli, även om det till största delen handlade om myrmarker.

- Jag tänkte att det inte kommer att komma många chanser till där man får köpa skog i Europa för det priset, så jag passade på.

Nu är planen främst att låta skogen växa till sig. Även på det sättet ger den på sikt en hyfsad avkastning.

Sture Udd är gäst i Daniel Olins studio lö 4.5. kl. 9.00 på Yle Arenan och sö 5.5. kl. 20.00 i Yle Fem.

Diskussion om artikeln