Johanna Törn-Mangs och Amie Borgar: Yle Vega börjar spela mer finlandssvensk musik
Finlandssvenskarna vill höra mer musik av finlandssvenska artister på radio.
Det är en slutsats man kan dra av en färsk undersökning som Taloustutkimus gjort bland drygt 500 finlandssvenskar för Svenska Yles räkning.
Av dem som svarade vill en knapp majoritet, 57 procent, höra mer finlandssvensk musik på Yle Vega och Yle X3M, medan 35 procent tycker att det räcker med mindre. Men siffrorna varierar mellan olika åldersgrupper. Av 60–79-åringarna önskar sig 68 procent mer finlandssvensk musik på radio. Det här är en stark signal som passar väl in i det public service-uppdrag vi har.
En av våra kärnuppgifter är att stärka kulturen på svenska i Finland, vilket i musiksammanhang betyder allt från att producera musikjournalistik till att spela och utvärdera musik i alla genrer. I dag fokuserar vi på att lyfta fram de finlandssvenska artister som ger ut ny musik. Den här rollen är särskilt viktig för Svenska Yle i och med att den kommersiella musiksektorn på svenska i Finland är så liten och andra radiokanaler sällan spelar finlandssvensk musik.
Som en följd av undersökningen och de musikjournalistiska och publicistiska diskussioner som förts på Svenska Yle kommer vi nu dessutom att lyfta fram äldre finlandssvensk musik. Yle är hela nationens minne, och Svenska Yle är finlandssvenskarnas. I takt med att musikarkivet växer vill vi lyfta fram mer finlandssvensk musikkultur ur Yles arkiv och ta in den på Yle Vegas spellistor.
Då det gäller olika genrer bekräftar undersökningen de resultat vi har fått tidigare – att smaken varierar. När finlandssvenskarna får berätta vilken musik de lyssnar på ligger visserligen engelskspråkig och internationell pop och rock på överlägsen första plats, men i övrigt är det svårt att säga något entydigt om musiksmaken.
Alla genrer har sina anhängare. I östra Nyland har dansbandsmusiken många vänner, västnylänningarna gillar pop- och rockmusik från Sverige men i samma region finns också den högsta andelen finlandssvenskar som lyssnar på hiphop. Andelen finlandssvenskar som lyssnar på klassisk musik är liten men något högre i Åboland än på andra områden, och så vidare.
Våra undersökningar ger en fingervisning om vad de svenskspråkiga i Finland vill lyssna på, men de ger naturligtvis inte hela bilden. Vi ser också gärna att våra lyssnare överraskas positivt av musik som de inte hade valt själva. Ett gott exempel på att våra lyssnare är beredda att gå utanför sin egen bekvämlighetszon är programmet Lux, där Måns Strömberg lyckas kombinera musik från alla genrer till en njutbar helhet.
Radiolyssnandet tar allt tydligare två olika spår. FM-radion är ofta ett sällskap där musik och det talade innehållet kompletterar varandra. Innehåll som kräver koncentration används däremot allt oftare on demand, när det bäst passar en själv.
Det här syns också i undersökningsresultatet. Det går mycket bra för flödesradion, framför allt bland de äldre. Yle Vega är fortsatt stark etta hos hela den finlandssvenska vuxna publiken. Finlandssvenskarna lyssnar också på andra kanaler med starka flödeskoncept. Till exempel är Radio Nova, Yle Radio Suomi och Yle X3M på andra, tredje respektive fjärde plats bland de kanaler som finlandssvenskar i åldern 60–79 år lyssnar på.
Samtidigt ser vi att de plattformar där man kan välja när och var man lyssnar växer. Både musiktjänsten Spotify och videotjänsten Youtube hör till de tio populäraste audiotjänsterna bland finlandssvenskar i alla åldrar.
De traditionella FM-kanalerna utmanas alltså av nya typer av lyssnande, både i Finland och i andra länder. Yle Vegas publiksiffror är stabila, men publikens vanor kommer sannolikt att splittras allt mer, vilket gör det ännu mer utmanande att svara på hela den vuxna befolkningens önskemål. Lyckligtvis har Yle möjlighet att parallellt utveckla de digitala audiotjänsterna på Arenan så att också de som prioriterar on demand kan hitta alternativ som passar dem.
Amie Borgar, musikchef
Johanna Törn-Mangs, mediechef
Svenska Yle