Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hör terrängcykling till allemansrätten? Vem väjer i skogen, vandraren eller cyklisten? Fem frågor om den växande grenen

Från 2019
En man på terrängcykel på en smal skogsstig.
Bildtext Terrängcykling har blivit allt populärare under 2000-talet.
Bild: Tero Kyllönen / Yle

Nyland får flera nya rutter för terrängcyklister. Bara i Västnyland planeras nya rutter på Lojoåsen och Kopparnäs-Störsvikområdet. I Fiskars profilerar sig bruket allt mer som en terrängcykeldestination.

Finland är fullt av skogar och skogarna är fulla av stigar. Det rör sig fler och fler terrängcyklister på stigarna. Grenen har under 2000-talet blivit allt populärare.

Cyklisterna förbryllar tidvis andra människor som rör sig i skogarna. Bland annat därför har vi tillsammans med experter rett ut vilka spelregler som gäller inom terrängcyklingen.

1. Hör terrängcykling till allemansrätten?

Ja, precis som vandring. Men de som rör sig i terrängen måste alltid hålla sig borta från gårdsplaner och odlingsmark.

2. Får man cykla med terrängcyklar precis var som helst?

Nej. I nationalparker och på naturskyddsområden är det för det mesta förbjudet att cykla, med undantag av rutter som är speciellt utmärkta.

Till exempel i Nyland är det tillåtet att cykla i Sibbo storskog. Det finns också cykelrutter i Syöte, Pallas-Yllästunturi och Pyhä-Luosto nationalparker.

Forststyrelsen tar ställning till att tillåta cykling varje gång de uppdaterar vård- och skötselplanerna för en enskild nationalpark.

Bildtext I Fiskars i Raseborg har Fiskars Trail Center märkt ut cykelrutterna genom att måla pilar på träden. Bild: Paula Tiainen / Yle

3. Vem väjer i skogen: vandraren eller cyklisten?

Cyklisten är antagligen snabbare, så det är cyklistens skyldighet att väja. Suomen Latu har publicerat förhållningsregler för terrängcyklister (endast på finska). Huvudinnehållet är tydligt: naturen tillhör alla.

4. Min hund blev skrämd av en terrängcyklist och bet sönder cyklistens byxor. Är jag tvungen att ersätta skadan?

Det är du antagligen tvungen att göra. Hunden får inte hållas okopplad i skogen utan markägarens tillstånd.

Hundens ägare har dessutom ett straffrättsligt ansvar ifall hunden orsakar skador i sin omgivning.

5. Hur kan en nybörjare bekanta sig med terrängcykling?

Terrängcykelföreningar ordnar guidade cykelturer för nybörjare. Dessutom är rutterna för det mesta utmärkta enligt svårighetsgrad. Information om olika rutter finns till exempel här (endast på finska).

Bakgrund: I Nyland är bland annat de här nya rutterna på kommande

I Noux i Esbo kommer rutter på 50 kilometer som tidigare använts som skidspår att i sommar kunna börja användas av terrängcyklister.

I Sarvikallio i Tusby blir en tre och en halv kilometer lång cykelrutt som bäst klar.

I terrängen på Lojoåsen, nära Lojo centrum, blir en knapp tio kilometer lång terrängcykelrutt snart klar.

I Kopparnäs-Störsvik på gränsen mellan Sjundeå och Ingå görs det som bäst upp planer för cykelleder.

Både Forststyrelsen och Föreningen Nylands friluftsområden utreder hur det ska bli enklare att cykla i terrängen på deras områden.

Följande personer har intervjuats för artikeln: Forststyrelsens specialplanerare Liisa Neuvonen, Föreningen Nylands friluftsområdens specialplanerare Silva Sallamaa, föreningen Flow Riders ordförande Jukka Henttu, Suomen Latus terrängcykelexpert Ville Mattinen och Solvalla Swinghills vd Pasi Tenkanen.

Artikeln baserar sig på Onko maastopyöräily jokamiehenoikeus? Kumpi väistää metsässä, kävelijä vai pyöräilijä? Tässä 5 keskeistä kysymystä kasvavasta lajista skriven av Paula Tiainen.

På andra språk

Diskussion om artikeln