Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsläkarförbundet ryter till – uppmanar samtliga läkare att vägra medicinera idrottare som Caster Semenya

Från 2019
Caster Semenya i farten.
Bildtext Caster Semenya.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

Det internationella friidrottsförbundet IAAF:s senaste linjedragning fortsätter att väcka diskussion. Nu ställer sig Världsläkarförbundet WMA bland dem som förhåller sig kritiska till att tvångsmedicinera damidrottare för att sänka deras testosteronnivåer.

Det var den 1 maj som idrottens skiljedomstol Cas slog fast att IAAF har all rätt att införa testosterongränser för kvinnliga medeldistanslöpare.

En dom som i praktiken innebär att hyperandrogena idrottare som Caster Semenya skulle vara tvungna att medicinera sig för att sänka på sin testosteronhalt och därmed få tävla på till exempel 800 meter.

Från friidrottsvärlden fick IAAF stöd av bland andra Borgå Akilles medeldistansstjärna Sara Kuivisto.

– Så klart det känns orättvist för henne, men med tanke på de övriga idrottarna är det fullständigt rättvist, konstaterade hon för Yle.

Internationella friidrottsförbundets styrelsemedlem Antti Pihlakoski var också belåten då Yle bad om hans kommentar strax efter domen.

– Vi har kommit fram till att hyperandrogism inte är speciellt rättvist med tanke på normala kvinnors idrottande. Ursprungligen har man delat upp idrotten i herr- och damidrott eftersom herrarna har så stor fördel av testosteronet jämfört med kvinnorna, sade han till Yle.

WMA och Seta stöder Semenya

Semenya har i sin tur fått stöd av flera internationella intressebevakarorganisationer. Tidigare har till exempel FN stött sydafrikanen och på fredagen tog också människorättsorganisationen för sexuella och könsminoriteter Seta ställning i frågan.

– Att tvinga någon till hormonbehandlingar som inte är medicinskt sett nödvändiga går emot de mänskliga rättigheterna, säger Setas generalsekreterare Kerttu Tarjamo.

Världsläkarförbundet (World Medical Association, WMA) uppmuntrar i sin tur samtliga läkare som hör till organisationen att inte ”ta någon roll” i implementeringen av den nya regeln.

– Vi har starka förbehåll för hur etiskt hållbara de här reglerna är. De är baserade svaga bevis från en enda undersökning, som dessutom debatteras omgående inom det vetenskapliga samfundet, säger WMA:s orförande Leonid Eidelman i ett uttalande.

WMA anser också att reglerna strider mot organisationens etiska riktlinjer.

– Därför anser vi att regelförändringarna ska slopas direkt, säger Eidelman.

Finlands läkarförbund är medlem i WMA.

Sista tävlingen på paradsträckan i kväll?

Semenya kommer i kväll att tävla i Qatar, där Diamond League-säsongen kör igång på den kommande VM-orten Doha. Semenya tävlar på 800 meter och tävlingen kan bli hennes sista på distansen någonsin.

Semenyas manager Jukka Härkönen har tidigare berättat att sydafrikanen inte kommer att genomgå hormonbehandlingar för att fortsätta tävla utan istället börjar fokusera på längre distanser.

Testosterongränserna som träder i kraft den 8 maj gäller sträckor från 400 meter till en engelsk mil (1609 meter).

Idrottens skiljedomstol Cas rekommenderade ändå för IAAF att skjuta upp införandet av gränserna på sträckor över 800 meter på grund av brist på vetenskapligt bevis.

– Man har undersökt 400, 800 och 1500 meters löpare. Det finns färre 1500 meters löpare och därför är Cas misstänksam gällande bevismaterialet, förklarade Pihlakoski tidigare för Yle.

Diskussion om artikeln