Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fusionsfrågan valsar vidare i Korsholm – "fullmäktiges beslut har ingen rättsverkan"

Från 2019
Uppdaterad 06.05.2019 09:23.
Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren.
Bildtext Korsholms kommunfullmäktige röstade nej till en fusion med Vasa den 2 april.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Processen kring Korsholms kommunfullmäktiges nej till en fusion med Vasa den andra april är inte avslutad. Jurister som kommunen talat med har delade åsikter om fullmäktige hade rätt att fatta beslut i frågan.

För att försöka reda ut frågan har kommunen anlitat diverse jurister. Alla jurister är ense om att kommunfullmäktige hade rätt att ta upp ärendet till behandling.

Men sedan går åsikterna isär. Kommunförbundets jurister, som kommunen vanligen anlitar för att reda ut tvistiga frågor, anser att fullmäktige också hade rätt att fatta beslut i frågan och vilket beslut som helst.

Andra jurister som kommunen talat med anser att fullmäktige inte hade rätt att fatta beslut i frågan eftersom kommunstyrelsen inte hade berett ärendet för fullmäktige.

Ett politiskt ställningstagande

Att fullmäktige beslöt att säga nej till en fusion med Vasa är ändå ett politiskt ställningstagande. Formfelet är mindre när fullmäktige röstade nej till sammanslagning än om fullmäktige hade sagt ja.

- Fullmäktiges beslut har nu ingen rättsverkan. Det finns inget beslut att verkställa. Vill man vara riktigt formellt korrekt ska styrelsen ta beslut om bemötanden till alla anmärkningar som kommit in och föra ärendet i den formen till fullmäktige för behandling, säger Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Rurik Ahlberg på Yle i Vasa.
Bildtext Rurik Ahlberg
Bild: Yle/Kati Enkvist

Ahlberg påpekar att alla tidtabeller är föråldrade och alla processer är avslutade, så också den vägen möter många juridiska frågor.

- På måndag är det kommunstyrelsen som beslutar hur de vill föra frågan vidare.

Diskussion om artikeln