Stefan Löfven: Vårt försvarssamarbete skulle underlättas om Finland valde JAS Gripen
Det militära samarbetet mellan Finland och Sverige skulle underlättas om Finland köpte nya jaktplan av Sverige. Det säger den svenske statsministern Stefan Löfven (S) i en intervju för Yles program Morgonettan.
Svenska JAS Gripen är en av fem plantyper som tävlar om att få ersätta Finlands nuvarande Hornet-plan under 2020-talet.
- Gripen är ett fantastiskt bra plan, och vi har ju sålt det till andra delar av världen, påpekar Stefan Löfven.
Han säger att han har den största respekt för beslutsprocessen kring jaktplansanskaffningen, men tillägger att mycket skulle underlättas om Finland och Sverige hade liknande plan.
Skulle det vara viktigt för Sverige att vi köpte av er?
- Det är inte så att det på något vis avgör vårt förhållande och samarbete om Finland väljer en annan väg, svarar Löfven.
Löfven sätter stort värde på det allt tätare finsk-svenska försvarssamarbetet, och ser heller ingen anledning att ompröva sin inställning till Nato.
- Jag är helt övertygad om att den här delen av Europa tjänar på att också ha mark som är alliansfritt. Det bidrar till en minskad spänning, säger Löfven.
"Se klimatomställningen som en möjlighet"
Vad beträffar EU-valet och parlamentets följande mandatperiod har Stefan Löfven klara målsättningar. Det gäller för EU att stå upp för de demokratiska värderingar som unionen är byggd på, fria massmedier och bättre villkor för alla på arbetsmarknaden. Dessutom ska EU motverka klimatförändringen.
Sverige har redan som mål att bli världens första fossilfria välfärdsnation, men hur ska Löfven få alla svenskar med på den resan?
- Vi ska göra klimatomställningen till en möjlighet, det gäller att ställa om mentalt. Det här är inget hot, ingen börda utan en möjlighet. Om vi ligger långt framme i miljöteknik så kommer en hel värld att efterfråga det förr eller senare, säger Löfven.
Som exempel nämner han försöksanläggningen för eldrivna lastbilar i mellersta Sverige. Sådana innovationer bidrar till att sänka utsläppen och skapa nya jobb.
Vad svarar Löfvén dem som anser att länder som Sverige och Finland inte kan, eller inte behöver göra något för att rädda klimatet?
- Ett enskilt land kan inte göra allt, men ett enskilt land måste göra sitt. Och det är dessutom en konkurrensfördel, så jag tycker att vi ska ta den chansen, svarar Löfvén.
Tips till Antti Rinne inför regeringsförhandlingarna?
Trots att de svenska socialdemokraterna backade i riksdagsvalet hösten 2018 fick Löfvén fortsätta som statsminister, efter sällsynt komplicerade regeringsförhandlingar som hann pågå i fyra månader. Regeringen består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med Liberalerna och Centern som stödpartier.
- Det tog sin tid men det måste också få ta tid, det är komplicerade frågor man ska ta sig igenom. Jag vill gärna ge en eloge till Centern och Liberalerna för att de valde att stå upp mot högerextremismen, säger Löfven. Han kan fortfarande inte tänka sig att samarbeta med ett parti som Sverigedemokraterna.
- Ett parti som inte står upp för människors lika värde kan jag aldrig samarbeta med. Ett parti som säger att samer och judar inte kan vara riktiga svenskar, det går inte. Vi måste stå upp för alla människors lika värde, det går inte att vika en millimeter på det. För i den stund man gör det, då erkänner man att någon har rätt att säga vilka som är mer eller mindre värda, säger Löfven.
Har han då eventuellt några goda råd till sin finländske partikollega Antti Rinne, som också står inför det komplicerade uppdraget att bilda regering?
- Jag ska vara försiktig med att komma med goda råd här, Finland har ju faktiskt mer vana av att hantera den här typen av situationer och hitta blocköverskridande lösningar. Antti Rinne är en skicklig förhandlare, jag känner honom sedan den fackliga tiden, svarar Stefan Löfven.
Stefan Löfven intervjuades i Stockholm av Kirsi Heikel.