Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpätveteranerna Jokinen och Kukkonen ser fram emot att njuta i den sjunde finalen: ”Det här är det man drömde om som liten pojke”

Från 2019
Kärpät firar mål.
Bildtext Jussi Jokinen (i mitten) och Lasse Kukkonen (till höger) väntar på morgondagens thriller.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

På lördagskvällen avgörs FM-ligan i ishockey. Då står en avgörande sjunde match på programmet i finalserien mellan Kärpät och HPK. På isen finns också en spelare som trodde att han fortfarande skulle spela i NHL.

Ifall man förra hösten hade frågat Jussi Jokinen om han kommer att stå på isen i en game seven i ligafinalerna skulle han förmodligen ha skrattat.

Den över 1000 matcher långa NHL-karriären var de facto redan då över, men Jokinen själv inte gett upp hoppet. Efter att NHL-lagen tackade nej till forwardens tjänster åkte han över till Schweiz och Kloten.

I januari bar flyttlasset tillbaka hem till Uleåborg.

– Då jag åkte till Nordamerika på hösten sade jag att det är mindre än en procents sannolikhet att jag spelar i FM-ligan. Men allt verkar vara möjligt i livet, skrattar han för Yle.

Jussi Jokinen.
Bildtext Jussi Jokinen.
Bild: All Over Press

Början på sejouren i Kärpät var minst sagt formstark. Men i slutspelet har produktionen avtagit. Som bäst har 36-åringen gått nio matcher utan att noteras för poäng.

Men de personliga poängen spelar ingen roll för veteranen. Det viktigaste är att njuta av den sjunde matchen – och vinna.

– Det här är stunder man kommer att minnas resten av livet. Det viktigaste är att njuta. Det laget som inser att det här är det finaste en hockeyspelare kan uppleva kommer att vinna, slår han fast.

"Små marginaler"

Han får medhåll av Lasse Kukkonen.

– Det här är det man drömde om som liten pojke. Ifall någon hade frågat oss inför säsongen om det är så här vi vill avsluta så skulle vi antagligen ha svarat ja, säger backen.

Lasse Kukkonen.
Bildtext Lasse Kukkonen.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Kärpät hade läge att avgöra serien på torsdagen, men HPK-keepern Emil Larmi och anfallaren Valtteri Puustinen var av annan åsikt. HPK knep segern med 1–0.

– Det var små marginaler. Det känns inte alls orättvist att den här serien blev sju matcher lång, säger Kukkonen.

– Nu får vi spela en match med högsta möjliga insatser, kompar Jokinen.

Artikeln baserar sig på Kärppien Jussi Jokinen on tilanteessa, jonka ei pitänyt olla edes mahdollinen: "Todennäköisyys oli reilusti alle prosentin" skriven av Joska Saarinen.

På andra språk

Diskussion om artikeln