Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Video: "Ryska spionvalen Hvaldimir" befriades från sele och blev norsk kelgris

Från 2019
"Ryska spionvalen" befriades från sin sele - Spela upp på Arenan

För en vecka sedan upptäckte norska fiskare en vitval med sele utanför Finnmark i norra Norge. Sedan dess har valen befriats från sin sele, men flera är ändå oroliga att den tama valen inte kommer att klara sig på egen hand.

På selen står det "Equipment of St. Petersburg" vilket har fått flera medier att dra slutsatsen att valen troligen kommer från Ryssland.

Den nu fria vitvalen har blivit en riktig kelgris i Tufjord i norska Finnmark. De senaste dagarna har valen rört sig nära kajen och uppträtt för invånarna och låtit barnen klappa den.

bild på ett sele där det står "equipment of St. Petersburg"
Bild: EPA-EFE

Det finns också andra saker som tyder på att valen tidigare bott i fångenskap.

Den leker apport med de fiskar som kastas till den genom att hämta fisken och sedan lämna tillbaka den. "Hvaldimir" dansar också genom att snurra runt i vattnet.

Människor från hela världen hjälptes åt att namnge valen.

Mata den inte

Flera personer är oroliga att valen inte kommer att klara sig på egen hand, däribland Audun Rikardsen som är valforskare vid Norges arktiska universitet.

- Vi har exempel på fall där – samma typ av val som befriats ur rysk fångenskap tidigare. Men vi har också sett exempel där det inte gått så bra, säger Rikardsen till NRK.

Rikardsen rekommenderar invånarna i Tufjord att inte mata valen.

Källa: NRK

Diskussion om artikeln