Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny rapport: Koldioxidskatt bästa sättet att minska växthusgasutsläpp

Från 2019
Christine Lagarde, direktör för Internationella valutafonden, meddelade att Ukraina beviljas ett stödpaket på över 12 miljoner euro.
Bildtext Christine Lagarde.
Bild: Michael Reynolds / EPA / All Over Press

Koldioxidskatt är det effektivaste sättet att minska växthusgasutsläpp, enligt en ny rapport publicerad av Internationella valutafonden IMF.

Enligt rapporten skulle en betalning på 70 dollar per ton koldioxidutsläpp hjälpa att hålla den globala uppvärmningen i schack, det vill säga på maximalt två grader.

Gränsen på två grader är satt som mål i enlighet med klimatavtalet i Paris. För att nå målet krävs det att utsläppen minskar med en tredjedel fram till år 2030.

Koldioxidskatt är inte en populär lösning. I Frankrike var det exempelvis förslaget om att höja utsläppsavgifterna som drev de gula västarna ut på gatorna för att protestera.

IMF:s chef Christine Lagarde och finansansvariga Vitor Gaspar skriver i ett blogginlägg om hur koldioxidskatt skulle bidra till minskad energiförbrukning och gynna renare former av energi.

Lagarde och Gaspar menar i blogginlägget att det även skulle inbringa högt eftertraktade skatter. Skatterna kunde enligt dem investeras i hållbar utveckling.

Enligt rapporten kunde det i länder som Kina och Sydafrika räcka med en koldioxidavgift på 35 dollar per ton för att utsläppen skulle minska som önskat. Det här eftersom de ländernas energi huvudsakligen upprätthålls genom kol.

Källor: STT-AFP

Diskussion om artikeln