Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandra Bergqvist vald till Folktingets ordförande

Från 2019
Uppdaterad 04.05.2019 14:08.
Sandra Bergqvist.
Bildtext Sandra Bergqvist.
Bild: Folktinget

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), från Nagu valdes till Folktingets ordförande i dag. Hon tar över ordförandeskapet efter avgående ordförande Thomas Blomqvist.

Valet skedde i Mariehamn på Folktingets 100 års jubileumssession.

– Under de senaste åren har samhällsdebatten hårdnat och språkklimatet i vårt land har kommit in i en negativ spiral. Det här har lett till att fokus lätt blir på helt fel saker och diskussionen stannat på en nivå som är långt ifrån saklig eller konstruktiv. Om vi vill nå resultat måste vi komma vidare. Vi måste ta oss ut den stagnerade språkdebatten, säger nyvalda Folktingsordförande Sandra Bergqvist i ett pressmeddelande.

Bergqvist ger också en uppmaning till den kommande regeringen.

- Tvåspråkighet ska inte få glömmas bort av regeringen. Myndigheternas ansvar för det svenska får aldrig förringas och rätten till service på svenska ska aldrig få ses som sekundär.

Thomas Blomqvist.
Bildtext Thomas Blomqvist.
Bild: Folktinget

Thomas Blomqvist ställde inte upp för omval efter att ha fungerat som Folktingets ordförande i fyra år.

– Att vara Folktingets ordförande är ett givande uppdrag och det har varit en ära att ha det här uppdraget. Folktinget har en viktig lagstadgad uppgift att bevaka de svenskspråkigas rättigheter och det har funnits mycket att göra de senaste fyra åren. Vi har jobbat hårt för att få förståelse för de svenskspråkigas rättigheter, säger Thomas Blomqvist i ett pressmeddelande.

Folktinget grundades 1919 och dess huvuduppgift är att arbeta för det svenska språkets ställning i Finland. Folktinget bevakar och främjar den svenskspråkiga befolkningens rättigheter och intressen över de politiska gränserna.

14:08 Artikeln uppdaterad med mera information.

Diskussion om artikeln