Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De gröna tror på att yngre väljare engagerar sig för EU-valet - lovar interrailbiljetter åt alla som fyller 18

Från 2019
Heidi Hautala, Ska Keller och Ville Niinistö.
Bildtext Heidi Hautala (till vänster), Ska Keller och Ville Niinistö öppnade kampanjen för De gröna. Keller den ena av den gröna gruppens spetskandidater som är nominerade för att bli ordförande för Europaparlamentet.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

De gröna inleder sin kampanj för det stundande Europaparlamentsvalet. Valteman för partiet är miljön, jämlikhet och utbildning.

Inom partiet finns också en stark tro på att de ungas engagemang för miljöfrågor, genom till exempel miljöstrejker och protester, kommer att synas i valresultatet.

– Många ungdomar vill att Finland och EU ska rädda världen i kampen mot klimatförändringen, så jag tror att det också ökar ungdomarnas valdeltagande, säger partiets tidigare ordförande och nu EU-valskandidat Ville Niinistö.

De gröna hade också flyt i riksdagsvalet då de vann flera nya mandat i riksdagen. Också runt om i Europa har miljöpartierna varit på framfart.

Interrailbiljetter och utbytesstudier åt ungdomar

I valprogrammet framgår det också att partiet är ute efter unga väljare. Till exempel vill De gröna mångdubbla finansieringen för utbytesstudier inom Erasmus.

Partiet vill också att alla ungdomar i EU som fyller 18 år ska få en gratis interrailbiljett för att åka i Europa. I år lottar EU ut 20 000 biljetter åt ungdomar som fyller 18. Av dessa biljetter är 215 kvoterade åt finländare.

Miljö och ett starkt EU

De gröna sätter miljön som sitt första tema. Enligt partiet ska EU bli en föregångare i att bekämpa klimatförändringen.

Dessa mål ska gå att nå bland annat genom en strängare utsläppshandel. Partiet föreslår också att man huvudsakligen ska sluta vara beroende av fossila bränslen på 2020-talet.

Trafiken är ändå ett undantag - där ska man göra sig av med fossila bränslen på 2030-talet.

Partiet är också för ett starkt samarbete inom EU.

Det övernationella beslutsfattandet är ett viktigt verktyg för att skapa en bättre värld

Heidi Hautala

Enligt De grönas nuvarande Europaparlamentariker Heidi Hautala, som ställer upp för omval, behövs ett frivilligt samarbete över statsgränser i den allt mer globaliserade världen.

– Det övernationella beslutsfattandet är ett viktigt verktyg för att skapa en bättre värld, säger Hautala.

Partiet vill också öka demokratigraden i kommissionen och har som enda parti i Finland nominerat två kandidater för att bli Finlands följande kommissionär.

Traditionellt är det regeringen som utnämner Finlands kommissionär, men De gröna utmanar också andra partier att nominera sina kandidater för att bli kommissionär.

Både Heidi Hautala och Ville Niinistö har ställt sig till förfogande att bli Finlands nästa kommissionär.

EU-valet äger rum den 26.5 då det väljs 13 Europaparlamentariker från Finland.

Diskussion om artikeln