Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 200 raketer mot Israel från Gaza och dödliga israeliska flygräder - rejält upptrappade våldsamheter efter en lugn månad

Från 2019
Uppdaterad 04.05.2019 20:33.
Rökmoln och höga lågor över Gaza city efter israeliska flygattacker på lördagen.
Bildtext Rökmoln och höga lågor över Gaza city efter israeliska flygattacker på lördagen.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Våldsamheterna mellan de militanta grupperingarna på Gazaremsan och Israel trappades upp ordentligt på fredagen och lördagen. På lördag eftermiddag hade våldet krävt åtminstone fem palestinska dödsoffer.

Under lördagen avfyrades över 200 raketer från Gazaremsan mot södra och mellersta Israel, enligt israeliska militärkällor.

Tiotals av raketerna stoppades av israeliskt luftvärn och de flesta av dem landade på fält och i öppna områden. Åtminstone tre byggnader i och omkring Ashkelon, i södra Israel, träffades av raketer.

Utom om materiella skador har israeliska medier rapporterat att en 80-årig israelisk kvinna skadades allvarligt då en raket träffade en byggnad i Kiryat Gat, nära Ashkelon.

En israelisk luftvärnsmissil över den israeliska byn Netiv Haasara i södra Israel på lördagen.
Bildtext En israelisk luftvärnsmissil över byn Netiv Haasara i södra Israel på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israel har under lördagen svarat med både flyg- och artilleriattacker mot "tiotals mål tillhörande Hamas eller Islamiska Jihad", enligt israeliska militärkällor.

Enligt palestinska sjukhuskällor har åtminstone en palestinier dödats i de israeliska flygräderna mot Gazaremsan.

Raketregnet ingen överraskning efter fredagens våld

Den nu aktuella upptrappningen av våldet började på fredagen i samband med de återkommande fredagsprotesterna vid gränsstängslet mellan Israel och Gazaremsan.

Två israeliska soldater skottskadades nära gränsstängslet. Israel svarade med flygräder där två medlemmar av Hamas väpnade gren dödades.

Krigare från Hamas väpnade gren Qassambrigaderna begravde en av sina döda på lördagen.
Bildtext Krigare från Hamas väpnade gren Qassambrigaderna begravde en av sina döda på lördagen.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Dessutom dödades två andra palestinier i sammandrabbningarna vid gränsstängslet.

Därför kom lördagens raketregn inte som någon stor överraskning för israeler i södra Israel.

- Vi visste att Hamas skulle reagera på att två Hamas-terrorister dödades igår. Vi visste bara inte när. Kvart över tio i morse började det, sade den israeliska bonden Ofer Lieberman till nyhetsbyrån Reuters.

Vad vill Hamas efter en månad av relativt lugn?

Fram till fredagen hade det varit relativt lugnt i gränsområdet mellan Israel och Gazaremsan i en månad. Efter de senaste svåra sammandrabbningarna inleddes samtal om en vapenvila under egyptisk medling.

Företrädare för både Hamas och Islamiska Jihad är i Egypten som bäst.

Amos Harel i Haaretz tror att man inom Hamas är missnöjda med att konkreta eftergifter som Israel utlovat under förhandlingarna i Egypten inte har realiserats.

Det handlar framför allt om pengar som Israel lovat att Qatar ska få bidra med till Gazas eländiga ekonomi, men som inte ännu släppts fram.

Harel tror också att Hamas passar på att pressa Israel nu inför Israels självständighetsdag och inför Eurovisionen som ska hållas i Israel i mitten av maj.

Källor: AP, Reuters, Haaretz, STT

Artikeln uppdaterades klockan 20.33 4.5.2019 med att över 200 raketer avfyrats.

Diskussion om artikeln