Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen fick stopp på de ryska stjärnorna – tog andra raka segern efter tre mål i numerärt överläge

Från 2019
Uppdaterad 04.05.2019 19:22.
Eetu Luostarinen jublar
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Allt går som på räls för Lejonen med mindre än en vecka kvar till VM-premiären. Mot ett stjärnspäckat Ryssland gjorde Finland en stark insats och tog sin andra raka seger i EHT-turneringen.

Utgångsläget i säsongens sista EHT-turnering är som natt och dag då man jämför Lejonen med de tre övriga lagen. Tjeckien, Sverige och Ryssland mönstrar lag där det kryllar av namnstarka NHL-spelare medan Finland har ett anonymt lag på benen.

Men det finländska lag som just nu träningsspelar inför VM gör det riktigt bra. Lejonen följde upp segern mot Tjeckien i torsdags med att i dag besegra Ryssland med 3–1.

Lejonens spel i numerärt överläge fungerade utmärkt i dagens match. Samtliga tre mål kom nämligen i spel fem mot fyra.

– Vi har varit tillsammans i flera veckor och samspelet fungerar. Vi var rörliga och aktiva i matchen. Det var en bra laginsats och spelet i både numerärt överläge och underläge fungerade.

– Visst känns det här bra. Jag tror att alla spelare växer några centimeter nu och litar mer på sitt eget kunnande och på laget, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle efter segern.

Det första målet kom lite turligt redan efter fem minuter. Harri Pesonen skickade in en puck mot mål, den ryska backen Dinar Chafizullin försökte styra bort den men stötte i stället in pucken i eget mål.

Harri Pesonen med pucken
Bildtext Harri Pesonen gjorde Finlands första mål.
Bild: Emil Hansson / AOP

Ryssland hade inte mycket att komma med

Målet satte också tonen för den första perioden. Lejonen var aktivare och hungrigare än det stjärnspäckade Ryssland där spelarna ofta såg ganska så loja och tunga ut.

Lejonen hade också lägen att göra fler mål i öppningsakten. Bland annat Arttu Ruotsalainen missade ett friläge och Kaapo Kakko hade ett skott i stolpen.

Lejonen fortsatte att spela stabilt i den andra perioden och lyckades neutralisera de ryska stjärnorna med Aleksander Ovetjkin och Jevgenij Malkin och Nikita Kutjerov i spetsen.

Samtidigt gjorde också Kevin Lankinen en stark insats i målet och räddade de lägen som Ryssland skapade.

Kevin Lankinen räddar ett skott
Bildtext Kevin Lankinen.
Bild: Emil Hansson / AOP

Även Lehtonen och Kaski nätade i powerplay

Ett andra finländskt mål låg närmare till hands än en rysk kvittering och efter några missade chanser kom också 2–0. Halvvägs in i matchen vispade backen Mikko Lehtonen in pucken i powerplay på passning av Toni Rajala och Kaapo Kakko.

I början av den tredje perioden fick Finland spela i numerärt överläge en gång till och då kom också 3–0. Oliwer Kaski fick stå helt ren och ladda bössan och pucken gick in via stolpen.

Efter Kaskis mål valde Finland att dra ner på tempot och bevaka sin ledning. Ryssland fick in ett tröstmål i slutet av matchen då Aleksander Ovetjkin såg till att Kevin Lankinen inte fick hålla nollan i sin andra landskamp.

– Vi har en bra känsla i laget och det är där som allt börjar. Vi försvarade bra i dag och tack vare det kunde vi också anfalla på bred front, säger Kristian Kuusela.

Lejonen avslutar turneringen på söndag då Sverige står för motståndet i matchen som också är VM-genrep. Matchen börjar klockan 15.00 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Resultat:

Ryssland – Finland 1–3
05.00 0–1 Harri Pesonen pp
30.26 0–2 Mikko Lehtonen (Toni Rajala, Kaapo Kakko) pp
45.52 0–3 Oliwer Kaski (Sakari Manninen) pp
59.10 1–3 Aleksandr Ovetjkin (Jevgenij Kuznetsov)

Diskussion om artikeln