AK-partiet vill ha omval i borgmästarval i Istanbul och får stöd av Erdogan - vinnande oppositionspartiet menar att beslutet testar landets demokrati
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signalerar att han stöder idén om ett omval i borgmästarvalet i Istanbul, uppger Reuters.
Tidigare har Erdogan uppgetts acceptera oppositionspartiet Republikanska folkpartiets (CHP) seger. Valet hölls för ungefär en månad sedan.
Erdogans islamistiska AK-parti har redan tidigare begärt att borgmästarvalet i Istanbul ska ogiltigförklaras och göras om. Nationalistiska aktionspartiets (MHP) har också begärt att valet ogiltigförklaras.
- Mitt folk säger till mig att valet bör tas om. Jag har inte yttrat mig förrän nu. Men alla andra har yttrat sig, sade Erdogan vid ett möte med turkiska affärsmän.
Det har inte bekräftats att folket verkligen vill ha ett omval.
AK-partiet förlorade makten i huvudstaden Ankara och i Istanbul till CHP.
Erdogan har tidigare anklagat oppositionen för att stöda terrorism.
Erdogan: Klara oriktigheter i valet
Erdogan sade också på mötet att det klart och tydligt finns oriktigheter i hur vallokalerna agerat. Det som har väckt misstankar är det faktum att AK-partiet vann majoritet i stadens fullmäktige, uppger Reuters. Ändå valdes CHP:s Ekrem Imamoglu till borgmästare i Istanbul, vilket AK-partiet anser vara misstänksamt.
CHP:s talesperson Faik Oztrak sade på lördag att AK-partiet måste acceptera sin förlust.
- Det som på riktigt är viktigt här är att de sätter folkets oro gällande matpriser och löner åt sidan, för att istället fokusera på det som gagnar dem.
- Det finns bara en sak som kan klargöra YSK. Det är att de agerar i linje med sina regleringar och tidigare beslut, säger han.
"Omval grusar demokratiska förhoppningar"
På fredag sade CHP:s ledare Kemal Kilicdaroglu att Istanbulfallet testar landets demokrati. Han anklagar AK-partiet för att sätta politisk press på YSK, medan Erdogan anser att partiet bara använder sina rättigheter.
Valmyndigheten YSK väntas ta ställning till AK-partiets begäran på måndagen.
Den svenska tidningen Dagens Nyheter (bakom betalmur) har talat med en känd turkisk kulturpersonlighet som står nära CHP. Personen menar att Erdogans signaler tyder på att Erdogan inte vill trotsa viljan hos Nationalistiska aktionspartiets (MHP) ledare Devlet Bahceli. Kulturpersonligheten menar också att de demokratiska förhoppningarna som väcktes vid valsegern nu grusas.
- De politiska besluten fattas inte av de valda, utan av militärer och säkerhetspersonal som gör upp i slutna rum. Vi står inför dramatiska och tragiska händelser.
Politiska läget i Turkiet
Ifjol togs en ny grundlag i bruk i Turkiet som ger presidenten utökade maktbefogenheter. Grundlagen trädde i kraft i samband med att Erdogan återvaldes till landets president. Erdogan blev vald i presidentvalets första omgång.
Oppositionen har flera gånger uttryckt oro över presidentens stora maktbefogenheter och påstått att förekommer valfusk.
Källor: Reuters, DN